7 produktów, które możesz zjeść po upływie terminu ważności

System dat na opakowaniach bywa czasami bardzo mylący. Nie każdy produkt musisz wyrzucać od razu po upływie terminu ważności.

datawaznosic.jpg

Często zdarza się nam wyrzucać do kosza naprawdę dobre jedzenie. Jak tego uniknąć? Nie zawsze warto kierować się datą upływu terminu ważności na opakowaniu. Są  takie produkty, które mogą stać w naszej kuchni przez lata... Oto one:

1.Cukier. Oczywiście istotne jest utrzymanie go w odpowiednich warunkach- powinnaś zabezpieczyć go przed wilgocią. Jeżeli przechowujesz go w szczelnie zamkniętym pojemniku na dnie szafki, nie ma powodu do obaw.

2.Ryż. Możesz go ugotować nawet po upływie kilku lat. Wewnątrz ryż nadal jest tak dobry, jak w dniu zakupu, nawet jeśli opakowanie uległo zniszczeniu. Zasada ta dotyczy każdego rodzaju ryżu, oprócz brązowego.

3.Alkohol. Dotyczy to głównie mocnych trunków. Wcale nie musisz spieszyć się z ich wypiciem. Upływ czasu zupełnie nie wpływa na smak alkoholu- po kilku latach smakuje dokładnie tak samo. Alkohol warto trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu- najlepiej w barku.

4.Suszone owoce. "Przeżyją" nawet kilkanaście miesięcy. Warto jednak pamiętać o ich odpowiednim przechowywaniu, aby nie straciły cennych właściwości. Najlepiej sprawdzą się szklane lub plastikowe, hermetyczne pudełka.

5.Miód. Smakuje dobrze nawet po kilku latach. Pamiętaj, że po jakimś czasie miód może nieco zmienić kolor i zacząć się krystalizować, to jednak nie świadczy o tym, że się popsuł. Skrystalizowany miód wystarczy umieścić w garnku z ciepłą wodą.

6.Kawa rozpuszczalna. Zaskakujące, prawda? Wystarczy jednak, że będziesz przechowywała kawę w zamrażalniku, a nie straci ona swoich właściwości. Nie ma także znaczenia, czy kawa jest zamknięta, czy otwarta.

7. Ocet. To jeden z produktów, które nie tracą daty ważności. Pamiętaj, że octu możesz użyć nie tylko do gotowania, ale także do sprzątania, dlatego warto mieć w domu jego większą ilość.

W ciągu roku Polacy marnują łącznie 9 milionów ton jedzenia... Często wynika to z naszej niewiedzy- wolimy coś wyrzucić niż się zatruć. Oczywiście istnieją produkty, które lepiej wyrzucić od razu po upływie terminu ważności, takie jak jogurty czy biały ser. Minimalnie przeterminowane salami czy ser cheddar warto jednak wykorzystać jako dodatek do obiadu - np. podsmażyć lub zapiec. W ten sposób nie tylko przestaniesz marnować jedzenie, ale także zaoszczędzisz pieniądze.

Zdjęcie: iStock 


Dodał(a): Alicja Bartosiak , Czwartek 12.01.2017 (aktualizacja: 2017-01-12)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×