Ale Meksyk!

Kuchnia latynoamerykańska kojarzy się ze słońcem i przygodą. A tego latem nigdy nie jest za wiele! Bliscy będą mile zaskoczeni, gdy urządzisz im kolorową ucztę inspirowaną kuchnią meksykańską i peruwiańską.

Ale Meksyk!

Placki tortilla nadziewane wołowiną doprawioną na ostro, z dodatkiem sałaty, pomidorów i fasoli, to najsłynniejsze danie kuchni meksykańskiej. Tacos, czyli meksykańskie naleśniki można podawać jako przystawkę lub danie główne. Najlepiej, by placki były ciepłe i chrupiące.

Składniki:
■ 4 kukurydziane lub pszenne tortille (można je kupić w większych sklepach na stoiskach z pieczywem)
■ 300 g mielonej wołowiny
■ puszka czarnej fasoli
■ 2-3 ostre papryki (czerwona i zielona) – najlepiej chilli lub jalapeno Ale Meksyk!
■ łyżka oleju, łyżka przyprawy do dań meksykańskich
■ czerwona cebula
■ 3-4 pomidory
■ 0.5 małej główki sałaty lodowej
■ 2 dymki (sam szczypior)
■ śmietana 18-proc.


Potrzebne narzędzia:
■ patelnia
■ 2 duże kubki
■ nóż, deska do krojenia
■ łyżka, sitko

Przygotowanie:

1. Pomidory sparz, obierz ze skorki i pokrój (jeden zostaw do dekoracji). Papryki pokrój na krążki, cebulę posiekaj. Sałatę poszatkuj, szczypior pokrój dość drobno. Fasolę osącz z zalewy (na sitku) i dokładnie opłucz.
2. Tortille mocno podgrzej na suchej patelni. Złóż na pół i umieść między 2 kubkami (jak na zdjęciu obok), żeby nabrały kształtu muszli i nie rozchylały się po nałożeniu farszu.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę i dodaj do niej pokrojone papryki oraz mięso. Składniki dopraw mieszanką meksykańskich przypraw. Całość smaż, aż mięso straci krwisty kolor. Dorzuć do farszu posiekane pomidory, a na końcu wymieszaj go z fasolą i posiekanym szczypiorem.
4. Muszle z tortilli napełnij mięsnym farszem, następnie dołóż do środka poszatkowaną sałatę lodową oraz pokrojony pomidor, który ci został. Każdą porcję udekoruj kwaśną śmietaną. Podawaj od razu.

Tacos z kurczakiem

Podwójny filet z kurczaka pokrój na cienkie paski, oprósz przyprawą do kuchni meksykańskiej. Usmaż razem z drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Dodaj ostrą zieloną paprykę i inne składniki, które lubisz, np. fasolę albo kukurydzę. Podawaj z kawałkami awokado, poszatkowaną sałatą i świeżą kolendrą. Zamiast surowego kurczaka użyj mięsa z rosołu lub pieczonego, wtedy wcześniej podsmaż czosnek i paprykę, a mięso dorzuć na patelnię tuż przed podaniem.

Nasza rada
Tortille możesz zrobić sama. Wymieszaj 200 g mąki pszennej, 100 g mąki kukurydzianej, dodaj jajko, 4 łyżki oliwy lub oleju, szczyptę soli i tyle wody, żeby wyrobić niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Smaż na patelni, na rozgrzanym oleju.



Dodał(a): Redakcja , Wtorek 01.03.2011 (aktualizacja: 2011-07-01)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
MariolciaK
Mniam!
Dodano: 2011-07-15 10:04:39 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×