Babeczki marchewkowe

Poznaj przepis na pyszne babeczki, którymi zaskoczysz domowników i gości!

babeczki marchewkowe.jpg

Przygotowanie babeczek to zawsze dobry pomysł, zwłaszcza, jeśli są to zdrowe babeczki marchewkowe o nietuzinkowym smaku. Możesz je przygotować na słodkie śniadanie dla dzieci, na deser po obiedzie, na piknik, na spotkanie z przyjaciółmi albo zabrać ze sobą do pracy.

Nie dość, że są naprawdę smaczne, to, ze względu na zawartość marchwi - są też zdrowe i pożywne. 

Jak je przygotować?

Składniki: 

  • 3 jajka,
  • 6 marchewek,
  • 2 szklanki mąki,
  • serek homogenizowany waniliowy lub jogurt naturalny,
  • 0,5 szklanki cukru (może być brązowy),
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • kilka łyżeczek cukru wanilinowego,
  • opcjonalnie: posiekane bakalie, starta skórka pomarańczowa. 

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyte i obrane marchewki zetrzyj na małych oczkach tarki. Ubij jajka z cukrem aż uzyskasz puszystą, jednolitą masę. Dodaj do niej olej, śmietanę oraz marchewkę. Opcjonalnie możesz także dodać startą skórkę pomarańczową. Potem kolejno dodawaj mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość posyp cynamonem. Na koniec możesz również dodać bakalie. Całość wymieszaj i przelej do foremek i/lub papilotek. Piecz przez ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z jogurtem naturalnym lub serkiem waniliowym. 


Smacznego!  

Zobacz też: Bajecznie proste babeczki kakaowe 

Źródło: MilionKobiet.pl

Zdjęcie: Thinkstock  



Dodał(a): Natalia Fijał , Czwartek 19.05.2016 (aktualizacja: 2016-07-07)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×