Bakłażan z farszem orientalnym

Przedstawiamy Wam przepis na bakłażan z farszem orientalnym.

Bakłażan z farszem orientalnym

Bakłażan z farszem orientalnym


SKŁADNIKI:


2 bakłażany
2 ząbki czosnku
20 g świeżego imbiru
czerwona papryka
miąższ z połowy ananasa
olej rzepakowy
sos sojowy
100 g pędów bambusa
sól
pieprz
sezam


PRZYGOTOWANIE:

1. Bakłażana przekrój na pół, wydrąż miąższ.

2. Miąższ i wnętrza połówek bakłażanów posól, następnie odstaw na 20 min.

3. Zgnieć czosnek, imbir zetrzyj, a paprykę oraz miąższ z ananasa pokrój w kostkę.

4. Opłucz wydrążone bakłażany, miąższ osusz papierowym ręcznikiem, po czym skrop olejem rzepakowym i sosem sojowym.

5. Rozgrzej 3 łyżki oleju oraz sosu, wrzuć czosnek, paprykę, imbir, ananasa, miąższ z bakłażanów oraz pędy bambusa - wszystko smaż 3 min. po czym przypraw solą, pieprzem i sosem sojowym.

6. Bakłażany napełnij farszem i piecz w naczyniu żaroodpornym 20 min. w temp. 180 stopni.

7. Przed podaniem posyp sezamem.

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock



Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Czwartek 02.01.2014 (aktualizacja: 2014-01-02)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×