Barszcz na kwaszonych burakach z uszkami z wędzonym masłem

Przed wami przygotowywanie świątecznych potraw? Ułatwcie sobie to zadanie z magazynem "Jamie".

Barszcz na kwaszonych burakach z uszkami z wędzonym masłem

Jamie pyta o tradycyjne świąteczne przepisy troje młodych, polskich szefów kuchni. Ich barszcz czerwony, pstrąg z sosem z borowików i kompot z suszonych śliwek to recepta na esencję smaku świąt w najlepszej odsłonie. 

Oto przepis na pyszny barszcz: 


Liczba porcji: 8
Zakwas z buraków
• 2 kg buraków
• 2 jabłka
• 3 -4 l wody źródlanej
• główka czosnku
• 4 liście laurowe
• 1 łyżka ziela angielskiego
• 1 łyżka czarnego pieprzu

Zobaczcie także: Kutia - prosty przepis

Wywar
• ogon wołowy około 1 kg-2 kg
• 6 cebul
• 5 marchwi
• 4 korzenie pietruszki
• 2 korzenie selera
• 1 seler naciowy
• ćwierć główki kapusty
• 1 por
• 1 główka czosnku
• pęczek majeranku
• kilka gałązek tymianku
• zakwas

Uszka
• 200 g mąki
• 100 ml bardzo zimnej wody
• 100 g wędzonego masła

Zobaczcie także: Jak zrobić kluski z makiem? 

Przygotowanie: 

Buraki, jabłka pokrój na kawałki. Główkę czosnku przetnij na pół. Umieść w słoju pokrojone buraki,jabłka i czosnek, dodaj przypraw i zalej wszystko wodą. Odczekaj minimum 3 tygodnie i przecedź.

Ogon wołowy piecz przez 25 minut w 210ºC. Podczas ostatnich 15 minutpieczenia dodaj przekrojone na pół cebule i korzenie. Przełóż do garnka. Zalej wszystko zimną wodą 15 cm
ponad składniki. Dodaj przyprawy i pozostałe ingrediencje. Gotuj przez co najmniej 6 godzin na minimalnym ogniu. Przecedź.

3
Do wywaru dolej zakwas – nie wszystko naraz – stopniowo, tak byś próbując, mogła uzyskać idealną proporcję. Dodaj sól. Doprowadź do wrzenia – nie gotuj.

4
Przygotuj ciasto. Mąkę wyrób z wodą na gładkie ciasto. Rozwałkuj na cienkie placki. Wykrój szklanką kółka. Układaj po 5 g masła na porcję. Zagotuj wodę, delikatnie włóż pierogi do wody i tak samo delikatnie je wyjmij po 1 minucie.

Więcej inspiracji znajdziecie w najnowszym, specjalnym wydaniu magazynu "Jamie". 

Barszcz na kwaszonych burakach z uszkami z wędzonym masłem


Zobaczcie także: 



Źródło/ Foto: Magazyn Jamie

 



Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Sobota 19.12.2015 (aktualizacja: 2015-12-19)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×