Bezglutenowe pączki z malinami

Nietolerancja glutenu, próba zmiany nawyków żywieniowych czy po prostu ciekawość najnowszych trendów – to tylko przykłady dlaczego decydujemy się na dietę bezglutenową. W każdej diecie jednak przychodzi czas, kiedy zaczyna brakować pomysłu na jej urozmaicenie lub zwyczajnie tęsknimy za ulubionymi przysmakami. Eksperci Tesco mają na to sposób! Wypróbuj inspirujące pomysły na bezglutenowe potrawy, które są atrakcyjne dla oka i przede wszystkim podniebienia.

pączki done.jpg

BEZGLUTENOWE PĄCZKI Z MALINAMI

Składniki:
1/2 kg przesianej mieszanki mąk bezglutenowych
50 g świeżych drożdży
80 g cukru
300 ml mleka
1 jajko
4 żółtka
100 g masła
3 łyżki wódki (bezglutenowej)
1 cały olejek cytrynowy
tłuszcz do smażenia, np. olej
szczypta soli
50 g cukru pudru do posypania

ok. 80 g marmolady

Marmolada:
500 g mrożonych malin
ok. 150 g cukru

sok wyciśnięty z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

1. Zamrożone maliny włóż do garnka, dodaj cukier oraz sok i duś ok. 20 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Maliny przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Marmolada powinna mieć konsystencję podobną do kisielu.

2. Drożdże rozdrób i włóż do miseczki. Dodaj 3 łyżki cukru, wymieszaj, zalej ciepłym mlekiem (1/2 szklanki) i ponownie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (30-60 minut).

3. Białko ubij, żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i resztę mleka oraz rozczyn. Wyrób ciasto, dodaj szczyptę soli, alkohol i olejek cytrynowy. Następnie dodaj masło i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw 
w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 60 minut). Z wyrośniętego ciasta uformuj pączki 

z marmoladą w środku i znów odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 35-45 minut.  

Po wyrośnięciu, smaż pączki na rozgrzanym do ok. 170°C smalcu lub oleju z 2 stron. Jasna obwódka na pączkach powstaje wtedy, gdy ciasto jest idealnie wyrośnięte (podwojone), a nie przerośnięte.

Smacznego!  

Źródło, zdjęcie: mat. prasowe

Zobacz też:


Dodał(a): Natalia Fijał , Wtorek 17.05.2016 (aktualizacja: 2016-05-16)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×