Beziki czekoladowo-kawowe

Przedstawiamy przepis na beziki czekoladowo-kawowe. Smacznego!

Beziki czekoladowo-kawowe

Beziki czekoladowo-kawowe



SKŁADNIKI:

• 2 łyżki odtłuszczonego kakao
• łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
• 0,5 łyżeczki cynamonu
• 3 białka jaja
• 0,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki soli
• 0,5 szkl. cukru pudru

pergamin do pieczenia


PRZYGOTOWANIE:


1. Piekarnik rozgrzej do 120 st; formę wyłóż pergaminem.

2. Połącz kakao, kawę i cynamon.

3. Białka ubij z wanilią i solą, a kiedy piana będzie tworzyła miękkie wierzchołki, podczas miksowania dosypuj po łyżce cukier puder. Kiedy piana będzie błyszczeć, wsyp wcześniej przygotowaną mieszankę kawy, kakao i cynamonu i delikatnie wymieszaj.

4. Gotową pianę przenieś do rękawa cukierniczego, czy też szprycy o gwiazdkowej końcówce o średnicy ok. 0,5 cm i wyciskaj z niej na pergamin porcje mające średnicę ok. 3,5-4 cm. Powinno ich być ok. 24.

5. Piecz przez ok. 45 min. aż zobaczysz, że białka się zestaliły.

6. Wyłącz piekarnik, lecz bezy pozostaw w nim na kolejne ok. 45 min. Gotowe ostudź na stelażu.


Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk , Środa 14.08.2013 (aktualizacja: 2013-08-14)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×