Bób z boczkiem i migdałami

Wzbogać swoją dietę w bób, który zawiera dużą ilość wartościowego błonnika, węglowodanów oraz tłuszczów z grupy B.

bób.jpg

Składniki:

  • 800 g mrożonego bobu
  • 2 cytryny
  • szczypta chilli
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • duża czerwona cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki migdałów
  • sól i pieprz



Przygotowanie:
1. Ugotuj bób. Po 4 min odcedź, zalej zimną wodą. Chłodny bób obierz z łupin.
2. Boczek pokrój w paski lub w kostkę, posiekaj obraną cebulę i czosnek.
3. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek i boczek. Dodaj migdały i chilli,bób oraz posiekaną natkę, polej sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i szczyptą soli.
4. Podgrzej, delikatnie mieszając, podawaj na ciepło z pieczywem i cząstkami cytryny. 

Źródło: Milionkobiet.pl

Przeczytaj również:

Owocowa sałatka indyjska

Sałatka z kurkami i cukinią

Sałatka z melonem


Dodał(a): Agnieszka Yilmaz , Czwartek 31.05.2012 (aktualizacja: 2012-05-30)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (3)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
teni
ja już się nie mogę doczekać bobu! ale jeszcze jest starszliwie drogi, ale za jakies dwa tygodnie, na pewno wyprobuje ten przepis:)
Dodano: 2012-06-06 10:00:19 Zgłoś nadużycie
Malibu89
nie znosze bobu wiec to nie dla mnie
Dodano: 2012-06-03 13:44:08 Zgłoś nadużycie
olinkaa24
dawno nie jadłam bobu, muszę nadrobic
Dodano: 2012-05-31 19:56:23 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×