Chleb bezglutenowy wieloziarnisty

Poznaj przepis na pyszny i zdrowy bezglutenowy chleb!

chleb done.jpg

Składniki:

110 g mąki kukurydzianej
240 g mąki gryczanej
150 g mąki ryżowej 
8 g drożdży instant
2 łyżki siemienia lnianego
1/4 szkl. pestek dyni
1/4 szkl. pestek słonecznika łuskanego
1 płaska łyżka soli 
1 czubata łyżka cukru
550–600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej, jeśli to konieczne)


Sposób przygotowania:
1. Mąki, drożdże siemię lniane, cukier oraz sól dokładnie wymieszaj. Dolej 550 ml wody i mieszaj 

z suchymi składnikami do uzyskania gładkiej masy bez grudek. W razie potrzeby dolej odrobinę więcej wody. Dodaj pestki dyni oraz słonecznika i znowu całość porządnie wymieszaj. Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

2. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do formy posmarowanej wcześniej tłuszczem i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220˚, następnie wstaw formę z chlebem i piecz 50 minut, do zarumienienia skórki z wierzchu. Upieczony chleb odstaw do ostygnięcia.

Smacznego! 

 źródło, zdjęcie: mat. prasowe

Zobacz też:


Dodał(a): Natalia Fijał , Wtorek 17.05.2016 (aktualizacja: 2016-05-16)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
warto na wakacjach dobrze wyglądać dlatego zabrałam się za odchudzanie, liczę na to że zdążę do sierpnia. Ćwiczę, stosuje zdrowe zasady odżywiania, kupiłam też coś extra - suplement figurena, moja koleżanka dzięki niemu ekspresowo pożegnała się z nadwagą, mam nadzieje że mi też się to uda.
Dodano: 2016-05-17 11:59:59 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×