Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie świetnie sprawdzi się przy rodzinnym stole. Jego przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać, a czas poświęcony pieczeniu zostanie wynagrodzony podczas niedzielnego śniadania.

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie


Składniki:

  • 400 g zakwasu z mąki żytniej razowej
  • 2 łyżki cukru
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżka soli
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 25 g drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • tłuszcz do formy
  • 2 łyżki otrębów (np. owsianych)

Przygotowanie:

1. Najpierw musisz przygotować zakwas z mąki żytniej (500 g zakwasu – z czego 400 g użyjesz do chleba, pozostały możesz przeznaczyć do dalszej hodowli). 50 g mąki żytniej razowej (typ 2000) wymieszaj w glinianym naczyniu z 50 ml wody. Przykryj, odstaw na 24 godz. w ciepłe miejsce (24-26 st. C). Po tym czasie dodaj 100 g mąki, 100 ml wody i 2 łyżki cukru, wymieszaj. Odstaw na kolejną dobę, dodaj 100 g mąki i 100 ml wody, odstaw na co najmniej 12 godz.

2 W misce wymieszaj oba rodzaje mąki pszennej, sól, siemię lniane, dodaj drożdże rozpuszczone w letniej wodzie (odlane z 200 ml), 400 g zakwasu i pozostałą wodę (wlewaj ją stopniowo, żeby ciasto nie było wodniste). 3 Składniki dokładnie połącz i przez chwilę wyrabiaj ciasto. Przykryj miskę lnianą ściereczką, zostaw do wyrośnięcia (ok. 50 min) w ciepłym miejscu. 4 Formy keksowe natłuść, posyp otrębami, wyłóż ciasto do połpowy wysokości. Odstaw na 3 godz. Nagrzej piekarnik do temp. 230 st. C, piecz przez 15 min. Następnie zmniejsz temp. do 200 st. C, piecz jeszcze 30 min.

RADA: Chleb możesz upiec z innych rodzajów mąki orkiszowej albo żytniej.
Warto dodać do niego np. łyżkę miodu, ziarno słonecznika, sezam.

Przygotowanie: 5 godzin + zakwas: 3 dni

24 kromki, 108 kcal każda

Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również:

Chleb ze śliwką

Kukurydziano - miodowe śniadanie

Chleb orkiszowy



Dodał(a): Katarzyna Kowalewska , Wtorek 24.07.2012 (aktualizacja: 2012-07-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.