Chleb ze śliwką

Bardzo smaczny chleb. Wilgotny miąższ i miękka skórka. Doskonale smakuje podany z serem czy wędliną. Zachowuje świeżość przez 3-4 dni, przykryty tylko ściereczką.

Domowy chleb

Chleb z makiem i suszonymi śliwkami.

Składniki:

  • 400 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej - 2 i 1/3 szklanki
  • 200 g mąki żytniej typ 720 (można użyć innej jasnej mąki żytniej) - 1 i 1/3 szklanki
  • 6 łyżek zwykłych płatków owsianych
  • 4 łyżki maku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 8 suszonych śliwek, pokrojonych na 6-8 części

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać w cukrem i wodą. Odstawić. W dużej misce wymieszać obie mąki, płatki owsiane, mak i sól. Dodać wodę z drożdżami i mikserem lub łyżką dokładnie połączyć składniki mieszając przez ok. 5 minut (ciasto nie będzie bardzo twarde). Zostawić na 15 minut. Ponownie wyrobić ciasto przez 8-10 minut, dodać śliwki, wymieszać i odstawić na 1 godzinę do wyrastania pod przykryciem. Formę o wymiarach ok. 27 x 11 cm lekko naoliwić i wysypać otrębami lub płatkami owsianymi. Przełożyć do niej ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut (ciasto powinno wypełnić 3/4 formy). Piec w temp. 210 stopni przez 15 minut, następnie w temp. 180 stopni jeszcze 40-45 minut. W trakcie pieczenia 2-3 krotnie spryskać go wodą. Upieczony chleb wyjąć z formy i zostawić na kratce do wystudzenia.


Przepis, wykonanie i foto: Agata Hanaj

twojemoje.blogspot.com

Przeczytaj również:

Polędwiczki w czerwieni

Kukurydziano - miodowe śniadanie


Dodał(a): Marta Śliwińska , Piątek 16.03.2012 (aktualizacja: 2012-03-16)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
MariolciaK
Śliwki wolę jednak w czekoladzie a nie chlebie:)
Dodano: 2011-08-05 13:30:34 Zgłoś nadużycie
kobieta
Miałam już okazję spróbować, dobry nawet.
Dodano: 2011-08-01 11:32:00 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×