Ciasto pijana śliwka

Przepis na pyszne ciacho (z alkoholem!) dla wielbicieli i wielbicielek śliwek w czekoladzie.

ciasto-pijana-sliwka-przepis.jpgJeśli kochacie ciasta czekoladowe i uwielbiacie śliwki (zwłaszcza te oblane czekoladą) to mamy dla Was fajny przepis na pyszne ciacho. Wcale nie musicie czekać do lata czy jesieni na jego zrobienia, bowiem do przygotowania pijanej śliwki wystarczą Wam suszone węgierki, które możecie kupić niemal w każdym sklepie, o każdej porze roku. 

 POLECAMY: Ciasto biszkoptowe, czyli jak upiec idealny biszkopt

Przepis na ciasto pijana śliwka może z początku wydawać Wam się nieco skomplikowany, ale to tylko pozory. Trzeba tylko nieco uzbroić się w cierpliwość i skrupulatnie wykonywać wszystkie polecenia zamieszczone w instrukcji. Nie jest to ciasto, które robi się szybko - trzeba trochę poczekać zanim śliwki zanurzone w alkoholu nabiorą odpowiedniej mocy, a potem - pijana śliwka musi jeszcze trochę poleżakować w lodówce. Niemniej - warto podjąć to kulinarne wyzwanie!

PRZEPIS NA CIASTO pijana śliwka

SKŁADNIKI:

na czekoladowy biszkopt: 

1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka gorzkiego kakao
2 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

na masę:

400 g (puszka) masy kajmakowej lub krówkowej
350 g miękkiego masła
5 kieliszków alkoholu z zalanych śliwek

na polewę - polecamy nasz przepis na najlepszą polewę czekoladową

dodatkowo:

400 g śliwek węgierek - suszonych 
alkohol

PRZYGOTOWANIE:

  1. Co najmniej 3 dni wcześniej przełóż śliwki do szklanego naczynia (może być słoik) i zalej je spirytusem po brzegi. 
  2. Po trzech dniach przygotuj biszkopt do ciasta. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao do jednej miski. Oddziel żółtka od białek. Białka - w drugiej misce - ubij na sztywną pianę, dodając w międzyczasie cukier. Dodaj żółtka do miski z białkami i miksuj do czasu aż uzyskasz jednolitą masę. Połącz delikatnie składniki z jednej miski ze składnikami z drugiej. Przelej masę na blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, i piecz w 160 st. C przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.  
  3. Masę do ciasta możesz przygotować, gdy w piekarniu będzie już rósł biszkopt. Ubij miękkie masło w misce, dodaj masę krówkową lub kajmakową z puszki i alkohol. Dokładnie wymieszaj. 
  4. Na upieczony, ostudzony biszkopt przełóż powstałą masę do ciasta. Przygotuj polewę. Ułóż na wierzchu pijane śliwki (wyjęte ze słoika z alkoholem) i oblej je obficie polewą czekoladową.  
  5. Włóż ciasto do lodówki, najlepiej na co najmniej 10 godzin. 
Smacznego!

POLECAMY: 12 pomysłów na śniadania dla leniwych dziewczyn

Ciasto pijana śliwka, które widzicie na zdjęciu ma trochę mniej śliwek niż zamieściliśmy w przepisie.  


Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Piątek 04.03.2016 (aktualizacja: 2016-03-04)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×