Ciasto "Roladowe Ślimaczki"

Przepis na ciasto "Roladowe Ślimaczki" autorstwa Beaty Tryć - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem".

Brzoskwiniowa rolada

Składniki:


Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku
  • kakao 1 łyżka do biszkoptu ciemnego

Krem:

  • kostka masła
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki zwykłej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek kawy cappuccino
  • 4 łyżki spirytusu
  • 1 galaretka wiśniowa 
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 puszki brzoskwiń
  • migdały do ozdoby

Przygotowanie:


Biszkopt:

1. Pieczemy trzy biszkopty (dwa białe i jeden ciemny)

2. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i ubij, dodaj żółtka – ubij, na koniec dodaj mąkę i proszek.

3. Wlej ciasto na dużą blachę i upiecz. W przypadku ciemnego biszkoptu daj trzy łyżki mąki i łyżkę kakao.

4. Biszkopt jasny i ciemny zwiń na ściereczkach w roladę (mają być jeszcze letnie podczas zwijania). Jeden jasny biszkopt zostaw jako spód.

Krem:


1. Zagotuj szklankę mleka, w drugiej szklance mleka rozpuść mąkę, żółtka, cukier i ugotuj budyń.

2. Utrzyj masło z margaryną do białości i dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Ucierając dodaj spirytus. 1/4 masy zostaw białą, a do reszty dodaj cappuccino i zmiksuj.

3. Ugotuj wiśniową galaretkę w szklance wody i wylej na głęboki talerz. Jak zastygnie pokrój w paski. Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 3 szklankach wody.

4. Foremkę wyłóż folią aluminiową , na spód połóż jasny biszkopt i posmaruj go jasną masą .

5. Dwie pozostałe rolady posmaruj masą cappuccino (trochę masy zostaw do dekoracji), w środku ułóż paski z wiśniowej galaretki.

6. Zwiń rolady, ułóż je w foremce przy ścianach, w środku ułóż brzoskwinie w dwóch rzędach (przekrojone na pół) i zalej brzoskwinie tężejącą galaretką brzoskwiniową.

7. Wierzch rolad udekoruj szprycą i obłóż migdałami.

Przepis, przygotowanie, foto: Beata Tryć

Przeczytaj również:

Sernik na spodzie biszkoptowym 

Piernik z płatkami migdałów

Sernik z makiem i wiórkami





Dodał(a): Dorota Sędek , Środa 18.01.2012 (aktualizacja: 2012-01-17)

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
eli555
Zdjęcie i przepis najprawdopodobniej jest autorstwa Alicji Grzegorzak.Więc jest plagiatem.
Dodano: 2012-01-30 22:01:57 Zgłoś nadużycie
Malibu89
z całego ciasta najbardziej brzoskwinie w galaretce mi odpowiadają ;p
Dodano: 2012-01-20 13:32:19 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×