Ciasto z owocami i kruszonką

Sezon na owoce w pełni. Nie wiecie co z nimi zrobić? Tradycyjne ciasto z owocami i pyszną kruszonką będzie idealne.

ciasto z owocami.jpg

Ciasto z owocami i kruszonką

Któż z nas nie lubi prostego i tradycyjnego ucieranego ciasta z kruszonką i owocami? To świetny pomysł na wykorzystanie śliwek, czereśni, wiśni, rabarbaru czy truskawek, których teraz mamy pod dostatkiem. Oto prosty przepis na ciasto, którym z pewnością nie pogardzi żaden smakosz.

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki pszennej
125 g margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 kg wybranych owoców

Kruszonka:

100 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Margarynę na ciasto należy rozpuścić w niewielkim garnku, a następnie odstawić do przestygnięcia.

2. Z białek trzeba ubić pianę, dodać cukier i dokładnie wymieszać, następnie dodać żółtka i ponownie dobrze wymieszać.

3. Do masy należy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.

4. Do przygotowanego ciasta należy dodać przestudzoną margarynę i wymieszać tak, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.

5. Ciasto należy wylać na przygotowaną blaszkę i wyłożyć na nie pokrojone i umyte owoce, a następnie wysypać przygotowaną kruszonkę.

6. Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com