Cynamonowo miodowa szarlotka

Przepis na cynamonowo miodową szarlotkę autorstwa Pauliny Krajewskiej - uczestniczki konkursu "Gotuj z Galeo"

Cynamonowo miodowa szarlotka

Składniki na ciasto:

•    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
•    1/2 szklanki cukru
•    8g cukru wanilinowego
•    2 jajka
•    1 łyżeczka cynamonu
•    500g mąki pszennej
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:

•    10 jabłek
•    2 łyżki miodu
•    1/2 łyżeczki cynamonu
•    2 łyżki cukru

Składniki na wierzch:

•    1 białko
•    3 łyżki cukru
•    1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki na przygotowanie pszczółek:

•    opakowanie M&M`s z orzechami
•    polewa czekoladowa
•    płatki migdałowe

Przygotowanie:

1. Połącz ze sobą na gładkie, jednolite i delikatnie lepiące się ciasto śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, jajka, mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia. Połową ciasta wyłóż spód formy.

2. Jabłka umyj, obierz i pokrój na dowolne kawałki. Do miski, w której masz pokrojone jabłka dodaj miód, cynamon i cukier. Całość wymieszaj. Teraz na wyłożony ciastem spód formy wyłóż jabłka, a następnie pokryj je pozostałą częścią ciasta.

3. Białko rozbełtaj widelcem. Przy użyciu pędzelka posmaruj nim wierzch ciasta. Teraz cukier wymieszaj z cynamonem i obsyp ciasto. Piecz ok 40 minut w 180C.

4. Przy użyciu cienkiego pędzelka, czubka noża lub wykałaczki ozdabiaj M&M`sy na wzór pszczółki. Doklej migdałowe skrzydełka i odłóż na bok aby czekolada zastygła. 

Sugestie: Do ciasta możesz dodać ulubiony likier, aromat do ciast, ekstrakt waniliowy lub alkohol. Możesz zrezygnować z dodatku miodu do jabłkowego nadzienia. Pszczółki przechowuj w pudełku, niekoniecznie w lodówce. Śmietanę w cieście możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Do jabłek możesz też dodać odrobinę zmielonego kardamonu, anyżu lub kilka łyżek bułki tartej. Dla osób, które preferują starte jabłka w szarlotce to ciasto również będzie odpowiednie, jednak większe kawałki jabłek w pełni wydobywają swój smak i aromat podczas pieczenia i późniejszego podgrzewania przed podaniem, a co za tym idzie lepiej smakują.

Przepis, wykonanie i foto: Paulina Krajewska

Przeczytaj również:

Ciasto z bitą śmietaną

Placek piankowo-galaretkowy 

Kruche ciasteczka orzechowe 



Dodał(a): Magdalena Milewska , Wtorek 25.10.2011 (aktualizacja: 2011-10-25)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (5)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
bulkaasia
Ciasto będę piekła w piątek na imprezę urodzinową mojej córci, która jest zachwycona tymi pszczółkami i uwielbia szarlotkę. Super i dziękuję :)
Dodano: 2012-01-24 14:31:50 Zgłoś nadużycie
wodniczka
Szarlotka - uwielbiane ciasto przez wszystkich, a ta szarlotka tym się różni że w składzie ciasta jest cynamon co ciekawe i warte wypróbowania. Zaś pomysł z pszczółkami szczególnie interesujący na imprezkę dla dzieciaczków które z ochotą by takie ciasto zajadały.
Dodano: 2011-10-30 21:19:39 Zgłoś nadużycie
rendus
Fajne, fajne, wypróbuję!
Dodano: 2011-10-27 19:51:51 Zgłoś nadużycie
nostradama
Fajny pomysł z tymi pszczółkami ;)
Dodano: 2011-10-25 21:03:11 Zgłoś nadużycie
paula2509
hehe;D ale fajne;d
Dodano: 2011-10-25 15:11:19 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×