Cytrynowy kurczak z fasolą pinto i komosą ryżową

Co powiecie na taki obiad?

Cytrynowy kurczak z fasolą pinto i komosą ryżową

Cytrynowy kurczak z fasolą pinto i komosą ryżową


SKŁADNIKI:

1,5 szkl. suchej komosy ryżowej
6 szkl. wody
2 piersi kurczaka
cytryna
sól morska
2 łyżki mielonego kminu
oliwa
pół czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu kajeńskiego
2 puszki fasoli pinto
łyżeczka octu winnego
pół łyżeczki czarnego pieprzu
3 szkl. ugotowanej komosy
1/4 szkl. posiekanej natki

PRZYGOTOWANIE:


1. Do garnka wlej 6 szkl. wody i wsyp półtorej szkl. komosy, następnie doprowadź do wrzenia i przez 25 min. duś, po czym odstaw na 5 min. pod przykryciem i kolejno rozdrobnij za pomocą widelca.

2. Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż, spryskaj sokiem wyciśniętym z cytryny i oprósz solą morską, po czym natrzyj je mielonym kminem.

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, ułóż kurczaka i smaż ok. 5 min. po czym obróć mięso i smaż kolejne 5 minut, następnie kurczaka przełóż do drugiego naczynia.

4. Na patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oliwy, dorzuć kostki cebuli, posiekane ząbki czosnku i podgrzewaj, po czym dodaj pół łyżeczki soli i pieprz kajeński.

5. Na patelnię dorzuć fasolę przepłukaną wodą i osączoną, ocet i pół łyżeczki czarnego pieprzu, po czym wszystko zagotuj i dodaj 3 szkl. komosy, następnie zdejmij z kuchenki i dodaj natkę.

6. Mieszankę rozłóż na talerze, dodaj kurczaka i udekoruj np. rzodkiewkami, lub serem.

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock



Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Czwartek 17.04.2014 (aktualizacja: 2014-04-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×