Czekoladowe żeberka

Prezentujemy kolejny przepis na danie z grilla. Odrzucamy banalne rozwiązania - kto powiedział, że mięso nie może być łączone z czekoladą? Takie połączenie jest nie tylko oryginalne, ale i bardzo smaczne. Przekonaj się sama!

Czekoladowe żeberka

Żeberka wieprzowe w kardamonie z nutą gorzkiej czekolady

Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 4

Składniki:

•    800 g żeberek wieprzowych
•    100 g miodu
•    50 ml sosu sojowego
•    100 g marchewki
•    100 g selera
•    100 g pietruszki
•    cebula
•    80 ml oleju
•    100 g czekolady

Przyprawy:

•    30 g pieprzu młotkowanego z kolendrą
•    12 ziarenek Kardamonu Owoce Specialite
•     Sól morska w młynku
•    1 łyżka przyprawy do żeberek
•    1 łyżka musztardy grillowej
•    80 g czosnku granulowanego


Przygotowanie:
Żeberka pokrój na porcje natrzyj musztardą, przyprawą do żeberek i obsmaż. Zalej wodą, dodaj krojone warzywa, czosnek i duś pod przykryciem ok. 30 min. Miód lekko podgrzej, rozpuść w nim czekoladę, dodaj sos sojowy i rozgnieciony kardamon. Całość dokładnie wymieszaj. Odcedzone żeberka posmaruj miodem i grilluj na rumiany kolor. Resztę sosu użyj jako dip do żeberek. Podawaj z grubymi frytkami, pieczonymi ziemniakami, chipsami.


Przepis, foto i przygotowanie: KAMIS

Przeczytaj również:

Truskawkowa prostota

Śliwkowe zawijasy



Dodał(a): Ola Wójcik , Wtorek 28.06.2011 (aktualizacja: 2011-07-01)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
MariolciaK
Raczej nie dla mnie...
Dodano: 2011-07-14 15:18:11 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×