10 przepisów na wykorzystanie środka z wydrążonej halloweenowej dyni cz.1

Nie wyrzucaj pozostałości po halloweenowej głowie do kosza! Zobacz, jak możesz wykorzystać je w kuchni!

iStock_83505443_SMALL (1).jpg

Tworzenie halloweenowych rzeźb z dyni to wspaniały czas na doskonałą zabawę z rodziną lub przyjaciółmi.  Podczas gdy dyniowa twarz może dumnie straszyć na ganku przez wiele tygodni, jej wydrążonym ze środka sercem należy zająć się natychmiast! Zamiast wyrzucać resztki dyni do śmietnika, zobacz, jak fantastycznie możesz je wykorzystać!

PUREE Z DYNI

Dosłownie podstawa jesiennego menu! Kawałki dyni ułóż w naczyniu żaroodpornym lub przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 min lub dłużej. Dynia wyciągana z piekarnika powinna być mięciutka. Zmiksuj wypieczone kawałki dyni i powkładaj do słoiczków. Jeśli puree będzie zbyt wodniste, możesz odcisnąć nadmiar wody przez sitko wyłożone gazą.

PIECZONE NASIONA

Są przepyszne, ale drzemie w nich jeszcze więcej potencjału. Podnoszą libido i są uznawane za jeden z naturalnych afrodyzjaków. Odpowiednio przyprawione są idealną przekąską do chrupania zamiast kalorycznych chipsów czy paluszków. Umieść pestki z dyni w miseczce i oblej je roztopionym w garnku masłem. Następnie dodaj do miski chili, zioła prowansalskie oraz sól. Tak przygotowane wyłóż na blachę do pieczenia pokrytą papierem i piecz w temperaturze 190 stopni przez 30 min.

LATTE Z PRZYPRAWĄ DYNIOWĄ

Niektórzy twierdzą, że domowa latte z przyprawą dyniową jest lepsza niż w wykonaniu popularnych sieciówek. Mleko podgrzej w garnku i dodaj do niego puree z dyni oraz cukier. W miseczce wymierzaj przyprawy korzenne i dodaj je do garnka z mlekiem. Następnie do całości dolej świeżo parzoną kawę, wymieszaj wszystko i rozlej do kubeczków. Na powierzchni kawy umieść śmietanę i ozdób ją cynamonem.

DYNIOWE CHILI CON CARNE

Podsmaż posiekane plastry z dwóch ząbków czosnku i jednej dużej cebuli. Podczas smażenia oprósz je jedną łyżeczką oregano i jedną łyżeczką kminu. Do rondla dodaj 500 gramów wołowiny. Kiedy mięso się usmaży, dodaj  kilogram pokrojonej w kostki dyni, jedną pokrojoną w kostkę paprykę oraz 250 ml bulionu. Duś wszystko do momentu, kiedy warzywa osiągną miękkość. Puszkę fasoli odcedź i dorzuć do garnka. Przed podaniem chili con carne, dodaj do garnka pęczek posiekanej natki pietruszki oraz kolendry, a także dopraw je szczyptą soli i pieprzu.

CHLEB DYNIOWY

To idealny chlebek na jesienne dni. Oprócz tego, że jest przepyszny, ma wspaniały złocisty kolor. Dynię pokrój na kawałki, polej oliwą i piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Upieczoną dynię zmiksuj blenderem na gładką masę. Czterysta pięćdziesiąt gramów mąki chlebowej wymieszaj z łyżeczką suchych drożdży oraz łyżeczką cukru i soli. Do składników suchych dodaj puree z dyni i powoli mieszając, dodawaj 200 ml letniej wody. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie i stanie się pulchniutkie uformuj z niego bochenek, który należy ponacinać nożem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut. 

Zdjęcia: Instagram, iStock

ID galerii:2380


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Sobota 22.10.2016 (aktualizacja: 2016-10-22)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×