Aromatyczna węgierska zupa gulaszowa, czyli gulyasleves

Za oknem szaro i mokro. Wygląda na to, że w tym roku jesień nie będzie nas rozpieszczała. W takie dni dobrze jest mieć w domu coś, co nas rozgrzeje. Takie zadanie spełni właśnie ta przepyszna zupa gulaszowa! Jest szybka w przygotowaniu i smakuje niebiańsko!

iStock_72436363_SMALL (1).jpg

SKŁADNIKI

  • 300 g wołowiny, 
  • 100 g boczku, 
  • 2 cebule czerwone,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona, 
  • 1 papryczka chili,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 2 szklanki soku pomidorowego,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3 liście laurowe,
  • ½ łyżeczki kolendry,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • pieprz,
  • sól. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Boczek pokrój i podsmaż na oliwie. Mięso wołowe umyj pod zimną, bieżącą wodą i pokrój w kostkę. Kiedy boczek się zarumieni, zdejmij go z patelni i podsmaż na pozostałym tłuszczu mięso. Cebulę pokrój w piórka i dorzuć do smażącego się mięsa. Po 5 minutach dolej do smażących się składników bulion warzywny. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj przez około 40 min.  Papryki, marchew i ziemniaki pokrój w drobną kostkę i dorzuć do gotującej się zupy.  Całość gotuj jeszcze przez około 15 minut tak, aby warzywa stały się miękkie. Zanim zdejmiesz zupę z palnika, na koniec dodaj do niej usmażony boczek oraz sok pomidorowy. Węgierską zupę gulaszową podawaj z łyżką śmietany i ulubionym pieczywem. Smacznego!

Zdjęcie: iStock

ID galerii:2380



Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Środa 12.10.2016 (aktualizacja: 2016-10-12)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×