
SKŁADNIKI NA KOFTY
- 500 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 czerwona cebula,
- natka pietruszki,
- świeża mięta,
- świeża kolendra,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 zielone chili,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka mielonego kminu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Składniki na Kofty wymieszaj w misce i dopraw do smaku
pieprzem i solą. Zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki o wielkości małych jaj. Tak
przygotowane mięso należy wstawić do lodówki na około 30 min. Kiedy kofty
stężeją w lodówce, nabijaj je na metalowe lub drewniane szpikulce. Jeśli są odpowiednio długie możesz nabijać po dwie kofty naraz. Piecz w
piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Jako dodatek do mięsa możesz przygotować sos czosnkowy i chili.
SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY
- 180 g jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki majonezu,
- 4 ząbki czosnku,
- zioła prowansalskie,
- pieprz,
- sól.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem i przeciśnij do nich
czosnek. Dodaj zioła prowansalskie oraz
sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko dokładnie tak, aby osiągnąć
konsystencję sosu.
SKŁADNIKI NA SOS CHILI
- 4 czerwone chili,
- 4 pomidory przekrojone na pół,
- 2 małe cebule w łupinach przekrojone na pół,
- 4 ząbki czosnku w łupinach,
- oliwa,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka czerwonego octu winnego.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na brytfance ułóż chili, pomidory, cebulę oraz czosnek.
Polej całość oliwą, posól do smaku i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25
min. Po wyjęciu warzyw z piekarnika usuń szypułki z chili, usuń twarde elementy
z pomidorów. Cebulę i czosnek obierz ze skórki. Całość przełóż do miski, dodaj
cukier, przecier pomidory oraz ocet. Miksuj do osiągnięcia konsystencji sosu,
wcześniej dodając oliwy. Na końcu dopraw sos pieprzem i solą.
Zdjęcie: iStock
Dodaj komentarz
Wszystkie komentarze (16)
Easel Stand
vipbox
Siostra schudła w miesiąc 5 kg więc figurena fajnie działa :)
http://direccionynegocios.com/
kinetechseo.com
read here