Dietetyczne przepisy na Święta Bożego Narodzenia

Specjalnie dla Was przygotowałyśmy zestawienie lekkich potraw świątecznych, dzięki którym świąteczna rozpusta będzie przyjemniejsze i nie skończy się przybraniem na wadze. Nie musisz rezygnować z pysznych potraw! Sprawdź nasze potrawy!

178531478-b0d1c88f5e83d8757681997f2c1dea4f-1_67174d.jpg

Karp gotowany na parze



Składniki

  • 1 kg karpia,
  • 180 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 15 g cukru,
  • 30 g rodzynek,
  • 80 g migdałów w płatkach,
  • 50 ml śmietanki 30 %,
  • 60 g masła,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zamiast smażonego na oleju karpia w grubej mącznej panierce możesz przygotować karpia pieczonego, który jest niezwykle zdrowy, a dodatkowo smakuje perfekcyjnie. Z dwóch płatów oczyszczonego karpia, wytnij ości z części brzusznej oraz płetwy i ogon. Filet pokrój na 4 mniejsze kawałki. Resztki ryby wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj do uzyskania bulionu. Kawałki karpia oprósz pieprzem i solą od strony mięsa (nie doprawiamy skórki). Cytrynę wyparz dokładnie i zetrzyj kawałki skórki na mięso. Przygotuj trzy talerzyki. Na pierwszym roztrzep jajko, na drugi wysyp odrobinę mąki, a na trzeci migdały. Karpia obtaczaj kolejno: w mące, jajku i migdałach, ponownie tylko od strony mięsa. Karpia smaż na oliwie z oliwek na złoty kolor. Tym razem zarówno od strony mięsa, jak i skórki. Wysmażonego dokładnie karpia, wykładaj na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Przed podaniem karpia wkładamy do piekarnika na 4 minuty.

Nie zapomnij, że w garnku gotuje Ci się wywar rybny! Odcedź go i ponownie przelej do garnka. Gotuj do momentu zredukowania wywaru do połowy objętości. Na patelnię, na której smażyłaś karpia, dosyp cukier oraz rodzynki. Kiedy cukier zamieni się w karmel, na patelnię dolej czerwone wino. Kiedy rodzynki zrobią się miękkie, zetrzyj na patelnię niewielką ilość skórki z cytryny i zalej całość wywarem rybnym. Gdy sos odparuje i powoli zacznie robić się gęsty, dodaj do niego śmietankę oraz zimne masło w kawałkach. Sos powinien redukować się jeszcze około 10 min. Karpia podawaj z niewielką ilością sosu. Talerz możesz przystroić rodzynkami

Ryba po grecku

SKŁADNIKI

  • 500 g fileta z dorsza,
  • ½ kg marchewki,
  • 100 g pietruszki,
  • 100 g selera,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 750 ml wrzątku,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • pieprz,
  • sól,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • papryka słodka, 
  • oregano, 
  • bazylia.

 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

200-gramowa porcja tradycyjnej ryby po grecku ma około 300 kalorii i aż 24 gramy tłuszczu. Na szczęście jest sposób, aby ją nieco odchudzić. Filety dorsza umyj i bardzo dokładnie osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój na kawałki i dopraw pieprzem i solą.  Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą. Całość gotuj przez około 20 min. Pod koniec gotowania dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Rybę skrop sokiem z cytryny i ugotuj na osobnym wywarze z marchwi oraz selera. Pół szklanki koncentratu pomidorowego wymieszaj z wcześniej przygotowanym wywarem warzywnym. Cebulę i pora pokrój w talarki i usmaż na patelni z powłoką nieprzywierającą (bez dodatku oleju). Dodaj ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz koncentratem pomidorowym. Całość wymieszaj dokładnie i zagotuj. Gorące warzywa połóż na ugotowanej rybie w szklanym naczyniu i wstaw, przykryte folią aluminiową, do lodówki. Taka wersja ryby po grecku ma tylko 200 kalorii i 16 g tłuszczu.  Smacznego!

Zdjęcie: Thinkstock


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Środa 21.12.2016 (aktualizacja: 2016-12-21)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×