Jednogarnkowe leczo

Dzisiejsze danie dnia to przepis na szybkie i pyszne jednogarnkowe leczo z kiełbasą z piersi kurczaka i lampką wina. Smacznego!

leczo.jpg

SKŁADNIKI

  • 2 papryki,
  • 1 cukinia,
  • 3 cebule,
  • 3 kiełbaski z piersi kurczaka,
  • 4 pomidory,
  • lampka czerwonego wina,
  • czosnek,
  • koncentrat pomidorowy,
  • zioła prowansalskie,
  • pieprz Cayenne,
  • oregano,
  • pieprz,
  • sól.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Paprykę i pomidory umyj dokładnie pod zimną bieżącą wodą. Cukinię obierz ze skórki i pokrój w plastry. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Kiełbasę z piersi kurczaka pokrój w kostkę i smaż na patelni razem z cebulą. Kiedy cebula będzie już szklista i delikatnie brązowa, a kiełbasa osiągnie przepiękny wysmażony, brązowy kolor, dorzuć na patelnię cukinię oraz paprykę. Do kiełbasy i warzyw, które osiągną miękkość, można dorzucić pokrojone w ćwiartki pomidory.

Po wypuszczeniu soku przez pomidory dodaj do sosu dwie łyżki koncentratu pomidorowego, pokrojony w plastry czosnek i przyprawy. Tajnym składnikiem kucharzy, dodawanym do tej potrawy jest czerwone wino. Dolej do leczo w ostatniej fazie gotowania, lampkę wina. Gotuj do osiągnięcia gęstej konsystencji. Podawaj z ciemnym pieczywem w głębokich półmiskach. 

Zdjęcie: iStock 

ID galerii:651


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Środa 17.08.2016 (aktualizacja: 2016-08-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×