Najprostszy przepis na placki ziemniaczane z różnych regionów świata

Placki ziemniaczane. Wszyscy je znamy i uwielbiamy. Jednak przygotowanie chrupiących i nieociekających tłuszczem placuszków to prawdziwa sztuka. Zobacz, jak przygotować idealne placki ziemniaczane!

iStock-618418860 (1).jpg

Placki ziemniaczane lub kartoflane, jako małej dziewczynce zawsze wydawały mi się czymś banalnym, ale niezwykle pysznym. Moja babcia mogła robić je z zamkniętymi oczyma, jeden za drugim. Najczęściej zajadaliśmy je z cukrem, choć później okazało się, że smakują wyjątkowo również z innymi dodatkami. Te w wersji słonej z dodatkiem gulaszu poznałam w jednym z górskich schronisk. Później dowiedziałam się, że placki ziemniaczane jada się również poza granicami Polski. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić najprostszymi przepisami na placki ziemniaczane z różnych regionów świata.


Irlandzkie boxty

Od naszych polskich placków ziemniaczanych różnią się jednym składnikiem. Mlekiem. Są podawane również na słodko, ale ich najpyszniejsza wersja to boxty ze smażonym boczkiem. Pół kilograma obranych ziemniaków zetrzyj na tarce i przez czystą, lnianą ściereczkę odciśnij sok. Miąższ wymieszaj z dwiema łyżkami mąki pszennej, jedną łyżeczką proszku do pieczenia, połową szklanki mleka. Całość dopraw solą do smaku. Wymieszaj ciasto i smaż na patelni z rozgrzanym olejem. Jako dodatek do irlandzkich boxty użyj pokrojonego i usmażonego z pomidorkami koktajlowymi boczku. Całość możeszozdobić posiekanym szczypiorkiem.

Żydowskie latkes

To tradycyjna żydowska potrawa podawana podczas Chanuki. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają warzywom i płatkom owsianym. Pół kilograma ziemniaków i jedną dużą marchewkę obierz zetrzyj na drobnej tarce. Dużą cebulę posiekaj drobno i dodaj do ziemniaków i marchewki. Wymieszaj dokładnie i następnie dodaj dwie łyżki mąki razowej, jedną łyżkę płatków owsianych, pieprz, sól oraz dwa jajka. Smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru. Podawaj na ciepło z kefirem, śmietaną lub cukrem.

Ukraińskie deruny

Przepyszne placki ziemniaczane, układane warstwami i zapiekane ze śmietaną i serem lub grzybami duszonymi w śmietanie.  Dwie cebule zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Kilogram ziemniaków obierz, zetrzyj i przeciśnij przez czystą, lnianą ściereczkę. Dodaj dwie łyżki mąki, jajko oraz cebulę. Całość dopraw do smaku pieprzem i solą, a następnie smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Po zdjęciu placuszków z patelni posmaruj je śmietaną i ułóż warstwami w glinianym garnku. Każdą warstwę przekładaj twarogiem lub serem feta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Zdjęcie: iStock


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Piątek 13.10.2017 (aktualizacja: 2017-10-13)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×