Nasze przepisy na dietetyczne potrawy na wigilię

Uroczysta kolacja wigilijna jest prawdziwą ucztą dla zmysłów. Jednak niektóre potrawy są ciężkostrawne i tłuste, a spożywane ich w dużych ilościach może spowodować przybranie na wadze. Zobacz, jak łatwo odchudzić Święta Bożego Narodzenia.

iStock-537339210 (1).jpg

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi są nieodzownym elementem uroczystości bożonarodzeniowych. Niestety są również jednym z dań ciężkostrawnych i tuczących. Jeśli do przepisu wprowadzi się kilka zmian, staną się nie tylko pysznym, ale także bardzo zdrowym daniem świątecznym.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki razowej,
  • 180 ml ciepłej wody,
  • ½ łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 20 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • pieprz.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw do osiągnięcia miękkości. Cebulę pokrój w kosteczkę i smaż na oliwie w wysokim garnku. Gdy cebula osiągnie piękny złocisty kolor, dodaj do garnka drobno pokrojoną kapustę, startą na grubym oczku marchewkę oraz miękkie grzyby. Wszystko dopraw do smaku dodając ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz sól. Smaż całość około 5 min, cały czas mieszając. Następnie zalej garnek wrzątkiem tak, aby pokrywał kapustę. Duś przez 1,5 godziny pod pokrywką. Mieszaj całość od czasu do czasu i uzupełniaj odparowaną wodę. Po upływie 1,5 godziny odcedź kapustę w durszlaku, pozostaw do ostygnięcia oraz wyjmij ze środka liście laurowe i ziele angielskie. Kapusta musi być odcedzona idealnie, ponieważ zbyt duża ilość wody może spowodować, że pierogi nie będą chciały się dobrze sklejać.

Do miski wsyp przygotowaną mąkę i bardzo powoli dodawaj do niej wodę. Pod koniec ugniatania ciasta, dolej do całości oliwę i dosyp sól. Dobrze wyrobione elastyczne ciasto, zawiń w folię aluminiową i włóż na pół godziny do lodówki. Stolnicę podsyp mąką, rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wykrawaj z niego okręgi. Na środku każdego pierożka ułóż odpowiednią ilość farszu i po zaklejeniu gotuj w osolonej wodzie. Pierożki będą gotowe po wypłynięciu na powierzchnię. Pierożki podawaj bez smażenia.

Karp w galarecie

  • 1 karp,
  • 2 marchewki
  • seler,
  • 1 pietruszka,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania

Karpia wypatrosz, oczyść z łusek i pokrój w 2-centymetrowe kawałki. Warzywa zalej wodą i dodaj do nich kostkę warzywną oraz dopraw do smaku. Głowę karpia, płetwy i część ogonową dodaj do wywaru warzywnego. Na końcu wrzuć do niego umyte kawałki pokrojonego karpia. Po dwudziestu minutach wyjmij je ułóż na półmisku. Wywar odcedź przez sito, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj i zalej przygotowanego wcześniej karpia. Gdy całość przestygnie, wstaw do lodówki i czekaj do stężenia. Karpia w galarecie możesz ozdobić natką pietruszki oraz plastrami marchewki. Smacznego!

Zdjęcie: iStock


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Piątek 23.12.2016 (aktualizacja: 2016-12-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×