Przepyszny quiche (kisz) z warzywami i kurczakiem.

Swoim wyglądem przypomina tartę. Jednak między kiszem i tartą jest jedna subtelna różnica. Tarta może występować w dwóch wersjach słonej i słodkiej, kisz natomiast zawsze podawany jest na słono.

iStock_99300697_SMALL (1).jpg

SKŁADNIKI

  • 3 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 220 gram mąki pszennej,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 szklanki tartego sera,
  • pół brokuła,
  • pół opakowania mrożonej fasolki zielonej,
  • garść oliwek,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 cebula fioletowa,
  • 1 papryka,
  • pół piersi z kurczaka,
  • masło,
  • 3 ząbki czosnku,
  • rozmaryn,
  • zioła toskańskie z suszonymi pomidorami,
  • sól,
  • pieprz. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie warzywa oraz kurczaka pokrój w drobną kostkę. Mięso i warzywa podsmaż na maśle z czosnkiem. Kiedy osiągną odpowiedni stopień wysmażenia, przełóż je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Aby przygotować masę do zalania kiszu, wystarczy zmiksować mąkę z dodatkiem jajek, żółtek, śmietany oraz mleka. Na końcu dodaj do niej starty na grubych oczkach ser oraz dopraw rozmarynem, ziołami toskańskimi oraz pieprzem i solą.  Masę wymieszaj dokładnie i wylej równomiernie na warzywa. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 min. Smacznego!

Zdjęcie: iStock


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Niedziela 09.10.2016 (aktualizacja: 2016-10-07)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×