Soczyste skrzydełka w marynacie miodowej

Receptura na pyszną marynatę, która otuli skrzydełka z kurczaka i nada im nieziemsko delikatny aromat i smak.

iStock-503116018 (1).jpg

Składniki

  • 1 kg skrzydełek,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka chilli.

Sposób przygotowania

Mięso oczyść dokładnie pod zimną, bieżącą wodą i wysusz papierowym ręczniczkiem. Tak przygotowane skrzydełka przełóż do foliowego woreczka do pieczenia i umieść w nim pozostałe składniki. Całość wymieszaj dokładnie tak, abyś miała pewność, że ketchup, sos sojowy, miód oraz przyprawy dokładnie otulają skrzydełka. Kurczak będzie smakował najlepiej, jeśli woreczek włożysz na noc do lodówki, tak aby miał szansę nabrać przepysznego smaku marynaty. Piecz w naczyniu żaroodpornym w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około godzinę. Woreczek ze skrzydełkami dobrze odwracać, co jakiś czas. Skrzydełka podawaj z sałatką z pomidorów i surowego ogórka.

Zdjęcie: iStock

ID galerii:2380


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Czwartek 05.01.2017 (aktualizacja: 2017-01-05)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×