Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym to najlepszy sposób na szybki i pyszny obiad lub kolację. Praktycznie w każdym dużym supermarkecie dostępne są tortille gotowe do kupienia, ale warto postawić na te przygotowane w domu. Zobacz, jak przygotować domowe tortille z kurczakiem!

iStock_90374511_SMALL (2).jpg

Tortilla pochodzi z Hiszpanii, gdzie podawana jest w formie omletu stworzonego na bazie jajek i ziemniaków.  Jedną z jej odmian jest tortilla meksykańska. Najczęściej wykonuje się ją z mąki pszennej. Ta podawana z farszem z mięsa i fasoli to burrito. Tortillę można przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj zdradzimy ci przepis na kobiecą, lekką i zarazem bardzo pożywną tortille z kurczakiem i warzywami.

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • woda,
  • kurczak,
  • przyprawa do gyrosa,
  • pomidory,
  • czerwona papryka,
  • sałata lodowa,
  • cebula,
  • ogórek,
  • czosnek,
  • majonez
  • jogurt naturalny,
  • zioła prowansalskie.

JAK ZROBIĆ TORTILLĘ

Do przygotowania tortilli będziesz potrzebowała jednej szklanki mąki pszennej, dwie łyżki oleju, szczyptę soli oraz wodę. To wszystko? Tak! Jak zrobić tortillę, aby nie była sucha i nie pękała? Wszystko jest kwestią dobrego wyrobienia ciasta, a także odpowiedniego smażenia.

Mąkę z dodatkiem oleju i soli ugniataj, dodając powoli wody. Ciasto powinno być dobrze napowietrzone więc kiedy poczujesz, że osiągnęło odpowiednią konsystencję, placuszki tortilli smaż na suchej patelni i wolnym ogniu. Na tortilli zaczną pojawiać się bąbelki. Będzie to znak, że można odwrócić ją na drugą stronę. Ważnym trikiem przy robieniu tortilli, jest odstawianie wysmażonych placków do naczynia przykrytego folią. Dzięki temu nie wysuszą się, zachowają świeżość i odpowiednią miękkość.

No dobrze, placki są już gotowe zatem czas przygotować serce tortilli, czyli kurczaka z warzywami. Pokrojoną pierś z kurczaka marynuj około 30 minut w pieprzu, soli i przyprawie do gyrosa. Sałatę lodową, paprykę, pomidora, ogórka i cebulę pokrój według uznania. Teraz wystarczy już tylko usmażyć pierś z kurczaka i wraz z warzywami wyłożyć go, na podgrzane placki tortilli. Całość polej sosem czosnkowym, który przygotujesz, łącząc majonez, jogurt naturalny, świeży czosnek, zioła prowansalskie oraz oczywiście pieprz i sól.

JAK ZWIJAĆ TORTILLE

Farsz przygotowany z kurczaka i warzyw, nie powinien wylewać się poza placki tortilli. W szczególności sos czosnkowy mógłby stać się problematyczny. Mamy dla was rewelacyjny pomysł, na to, jak zwijać tortille, aby była szczelna i przyjemna w konsumpcji.

Zacznij od zwijania brzegu, który jest najbliżej ciebie. Następnie złap z ten, który znajduje się po przeciwnej stronie i równocześnie zawijając dół tortilli, twórz kopertę. Najważniejsze, aby wszystkie elementy były zwijane ciasno. Tak przygotowany placek roluj ku górze. Gotową tortillę z kurczakiem i warzywami, podaj zawiniętą w folię lub papier.  

Zdjęcie: iStock


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Sobota 06.08.2016 (aktualizacja: 2016-08-06)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×