Wiosenna sałatka z jajkiem i wędzonym łososiem

Sałata lodowa swoją nazwę nosi nieprzypadkowo. Przy łamaniu wydaje dźwięk, który przypomina kruszenie lodu. Ma łagodny, lekko słodki smak. Jest praktyczna, bo można ją przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Wiosną i latem można postawić na przepis na sałatkę z jajkiem, z dodatkiem sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i świeżego łososia.

Wiosenna_salatka_z_jajkiem_i_wedzonym_lososiem_w_domowym_stylu.JPG

Składniki

  • 200 g świeżego łososia, 
  • sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr, 
  • 10 pomidorów koktajlowych, 
  • 8 jajek przepiórczych, 
  • ¼ sałaty lodowej, 
  • pół sałaty radicchio, 
  • kiełki słonecznika, garstka,
  • 2 łyżki zrębków drewnianych  do wędzenia,
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli morskiej,
  • 3 łyżki soku z limonki, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek. 

Sposób przygotowania

Filet z łososia osusz papierowym ręcznikiem. Następnie skrop oliwą, posyp solą i skórką z cytryny. Na suchą patelnię wysyp drewniane zrębki i połóż kratkę. Patelnię podgrzewaj do momentu, gdy zrębki zaczną się lekko dymić – na kratce ułóż łososia, patelnię przykryj i pozostaw na 3-4 minuty. Po tym czasie patelnię odkryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut. Po upieczeniu rybę wystudź. Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź i obierz, pokrój na połówki. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, pomidorki pokrój na połówki. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z oliwą i sokiem z limonki. Sałaty wymieszaj z kiełkami słonecznika, dodaj pomidorki i przełóż do salaterki. Na wierzchu sałatki rozłóż połówki jajka oraz kawałki ryby porwane w ręku. Sałatkę polej przygotowanym sosem dla smaku i podawaj z grzankami.

Zdjęcie i źródło: materiały prasowe

ID galerii:2380


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Poniedziałek 05.06.2017 (aktualizacja: 2017-06-05)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×