Zobacz, jak zrobić kopytka – najprostsze przepisy domowe

Kopytka w naszym dziecięcym menu były nieodzownym elementem. Serwowały nam je nasze babcie i mamy. Teraz nadszedł czas, abyśmy my podzieliły się z Tobą przepisem na delikatne, smakowite kopytka w przeróżnych wersjach. Zapraszamy!

iStock-537629626.jpg

Kopytka to nic innego, jak połączenie ziemniaków, mąki i jajek, dlaczego zatem smakują tak wyśmienicie? Wszystko przez idealną kompozycję i wyrabianie ciasta, które nabierając powietrza, po ugotowaniu staje się czymś, o czym nie można zapomnieć. Na szczęście tę rozkosz można powtarzać wielokrotnie, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdy kuchnia oferuje nam produkty, dzięki którym danie to może być pozbawione glutenu lub składników, które powodują przybieranie na wadze. Zanim jednak podzielimy się z Tobą przepisami, chciałybyśmy zdradzić Ci kilka wskazówek. 


1. Przygotowaniu kopytek od lat towarzyszy jedna zasada: im więcej mąki, tym twardsze kopytka.

2. Ciasto należy wyrabiać w dość dynamicznym tempie, ponieważ długo wyrabiane staje się klejące.

3. Kopytka można przygotować bez jajek. 

4. Kopytka smakują najlepiej, jeśli ziemniaki ugotujemy poprzedniego dnia.

5. Do przygotowania kopytek najlepiej używać ziemniaków typu C, czyli odmiany mączystej, kleistej i o sypkim miąższu.  W skład typu C wchodzą odmiany: Honorata, Centa, Grot, Bzura, Ceza.



Przepis na KOPYTKA Z SEREM 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g twarogu,
  • 2 jajka, 
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • cukier.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki obierz ze skórki, umyj pod zimną bieżącą wodą, ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do ostudzenia, a następnie przeciśnij przez praskę.  Twaróg zagnieć dokładnie widelcem lub zmiel w maszynce do mięsa i dodaj do ziemniaków. Do serowo-ziemniaczanej mieszanki dodaj jajka oraz mąkę.  Ciasto zagniataj dynamicznymi ruchami, uformuj wałek i potnij w ukośne kopytka. Gotuj w osolonej wodzie. Kiedy zaczną wypływać na powierzchnię, gotuj je jeszcze około 4 minut. Podawaj z usmażoną na maśle bułką tartą. Dodatkowo możesz posypać je cukrem. 


Przepis na KOPYTKA ZE SZPINAKIEM

Składniki 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół woreczka mrożonego szpinaku.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIa

Ziemniaki obierz ze skórki, umyj pod zimną bieżącą wodą, ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do ostudzenia, a następnie przeciśnij przez praskę.  Dodaj szpinak, jajka oraz mąkę. Uformuj wałek, potnij kopytka i gotuj w osolonej wodzie. Podawaj z podsmażoną cebulką.


Przepis na Kopytka bezglutenowe

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki ryżowej, owsianej lub gryczanej,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kopytka bezglutenowe przygotujesz, postępując dokładnie w ten sam sposób, co w przypadku wykorzystania poprzednich przepisów z pominięciem składników dodatkowych (jajek, szpinaku i twarogu). Smacznego!

Zdjęcie: iStock

ID galerii:2380



Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Wtorek 24.01.2017 (aktualizacja: 2017-01-25)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×