Najprostszy przepis na gofry bezglutenowe i belgijskie

Masz ochotę na domowego gofra z własnoręcznie skomponowanymi dodatkami? Nic prostszego! Oto najprostsze przepisy na gofry belgijskie i bezglutenowe.

iStock-501537058 (1).jpg

Gofry przywędrowały do Polski z Belgii. Przepis zrodził się z łakomstwa pewnego biskupa, któremu znudziły się stare smakołyki, a jego szef kuchni musiał wymyślić coś oryginalnego i pysznego. I tak w XVIII wieku przyszedł na świat pierwszy gofr, w tamtych czasach nazywany jeszcze waflem. Pierwszą gofrownicę opatentowano w 1869 roku w Nowym Jorku, a co więcej, do tej pory w Stanach Zjednoczonych obchodzi się rocznicę tego wynalazku!  

W Polsce gofry stanowią nieodłączną część krajobrazu wielu domów, jednak goszczą w szczególności na ulicach kurortów turystycznych. Polacy kochają gofry w różnych postaciach. Dlaczego? To proste - są smaczne, sycące, dostępne z przeróżnymi dodatkami, ale przede wszystkim niedrogie. Oto przepis na tradycyjne gofry belgijskie oraz ich bezglutenową wersję. Smacznego!

Gofry belgijskie

Składniki 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 190 ml wody gazowanej,
  • 90 g masła,
  • 20 ml mleka,
  • 6 g drożdży świeżych,
  • 1, 5 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuść w letnim mleku i dodaj do przesianej przez sito mąki. Następnie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło oraz wodę gazowaną, mleko, ekstrakt z wanilii, żółtka, cukier oraz sól. Całość miksuj do uzyskania gładkiej masy i odstaw do ciepłego miejsca na 15 min. Białka ubij na sztywną masę i dodaj do ciasta, delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto odstaw na pół godziny i czekaj aż na jego powierzchni, zaczną powstawać bąbelki. Po upływie tego czasu smaż w gofrownicy przez około 3 minuty.

Chrupiące gofry bezglutenowe

SKŁADNIKI

  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 50 g mąki ryżowej,
  • 50 g mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • szczypta soli.

SPOSÓB przygotowania

Mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną i ryżową przesyp do miseczki i dodaj szczyptę soli, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cukier oraz roztopione w rondelku masło. Następnie dodaj żółtka oraz mleko. Miksuj do uzyskania gładkiej masy i odstaw na pół godziny. Białka zmiksuj w sztywną pianę i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Ciasto nakładaj na dobrze rozgrzaną gofrownicę i smaż przez około 3 minuty. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcie: iStock


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Sobota 21.01.2017 (aktualizacja: 2017-01-25)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Anonim
Jak dla mnie belgijskie gofry nie mają konkurencji są przepyszne. Może trochę trudniejsze w zrobieniu, ale czego się nie robi dla przyjemności. Tylko do nich trzeba mieć lepszą gofrownice, jak miałam taką marketową to mi się ciasto przyklejało. Teraz jak mam dezala to wszytko jest w porządku. Gofry wychodzą bardzo smaczne
Dodano: 2017-02-08 10:27:00 Zgłoś nadużycie
Anonim
Ja ostatnio w sklepie ze zdrową żywnością kupiłam mąkę lnianą bezglutenową. Myślicie, że wyjdą z niej gofry?
Dodano: 2017-02-01 00:01:03 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×