Naleśniki pomidorowe z nadzieniem brokułowo-serowym

Od dziecka zajadamy się domowymi naleśnikami naszych babć i mam. Wtedy najczęściej występują w słodziutkiej wersji z dżemem lub cukrem. Dzisiaj mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis na wytrawne naleśniki pomidorowe z delikatnym nadzieniem brokułowo- serowym. Zapraszamy!

iStock_88575969_SMALL (1).jpg

SKŁADNIKI

  • 1 średni brokuł,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 1 szklanka soku pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 4 plastry sera żółtego,
  • olej,
  • łyżka ketchupu,
  • oregano,
  • bazylia,
  • sól.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowanie naleśników zacznij od wymieszania mąki przesypanej przez sito z sokiem pomidorowym. Następnie wbij jajka i dolej szklankę wody. Przypraw do smaku oregano, bazylią, a także szczyptą soli. Ciasto zmiksuj na gładką masę i odstaw na 15 minut.

Naleśniki smaż z dwóch stron na oleju. Brokuły ugotuj w osolonej wodzie i podziel na małe kawałeczki. Cebulę pokrój w równą kostkę i smaż na oleju do osiągnięcia złotego i szklistego koloru. Na patelnię dodaj ser pleśniowy, łyżkę ketchupu oraz brokuły. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na każdym naleśniku ułóż plasterek sera żółtego i dodaj farsz. Tak przygotowane wytrawne naleśniki zawiń w trójkąty i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 7 minut. Smacznego! 

Zdjęcie: iStock


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Poniedziałek 09.10.2017 (aktualizacja: 2017-10-09)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×