Karmelowa kula Eli

Przepis na lodowy deser pod karmelowym abażurem autorstwa Elżbiety Błaszczyńskiej - uczestniczki konkursu "Desery świąteczne Carte d'Or".

lody.jpg
„Karmelowa kula Eli”

Składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 opakowanie lodów waniliowych Carte d'Or
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • listki świeżej mięty

Karmel:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • szklanka=250 ml


Sposób  przygotowania:

  1. Śmietanę wlać do rondelka, dodać 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń i gotować aż sos  zgęstnieje.
  2. Odłożyć 6 połówek brzoskwiń, resztę pokroić, włożyć do sosu i zmiksować blenderem.
  3. Cukier włożyć do rondla, wlać wodę i gotować aż powstanie karmel.
  4. Dużą chochlę do zupy natłuścić lekko olejem na zewnętrznej stronie i lać cienką strużką karmel, tworząc ażurowy wzór na całej powierzchni (powstanie 1/2 kuli).
  5. Półkulę ostrożnie zdjąć z chochli uważając żeby się nie połamała, bo jest bardzo krucha. I tak powtarzać 12 razy.
  6. Na 6-ciu talerzach ostrożnie położyć po 1 półkuli karmelowej. Do środka włożyć po połówce brzoskwini. Na brzoskwini położyć gałkę lodów, listek mięty i ostrożnie przykryć drugą półkulą karmelową. Obok kuli wylać sos brzoskwiniowy i ozdobić gałązką mięty.
  7. Smacznego!

Przepis, przygotowanie, zdjęcie: Elżbieta Błaszczyńska

Zobacz inne wyróżnione przepisy laureatów konkursu "Desery świąteczne Carte d'Or:

Wiśniowa rozkosz

Puchar lodowy


Dodał(a): Małgorzata Piguła , Wtorek 20.12.2011 (aktualizacja: 2012-01-31)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×