Bezglutenowe pączki z maliną

Nadchodzi tłusty czwartek - jedyny dzień w roku, w którym nie dość, że możemy zapomnieć na chwilę o diecie, to jeszcze jest to wysoce wskazane. Stary zwyczaj mówi, że im więcej zjemy tego dnia słodkości, tym większa czeka nas pomyślność i obfitość.

Bezglutenowe pączki z maliną.jpg

Z badania przeprowadzonego przez SW Research na zlecenie Tesco Polska wynika, że w Tłusty Czwartek najwięcej respondentów zje od 3 do 5 pączków (47%). Częściej niż co trzeci badany planuje w tym roku zjeść 1-2 pączki (35%), a aż 14% badanych deklaruje zjeść więcej niż 5 pączków! Zatem z samych naszych deklaracji wynika, że w tym roku zjemy ponad 100 mln pączków.

Dane wskazują również, że panie bardziej dbają o dietę niż panowie. Prawie połowa kobiet oraz mężczyzn planuje zjeść od 3 do 5 pączków, ale wśród mężczyzn prawie co piąty zamierza zjeść ich więcej niż 5. Wśród kobiet taką deklarację złożyła dopiero co dziesiąta kobieta. Co ciekawe najstarsi badani (50 lat i więcej) częściej niż inne grupy wiekowe planują zjeść w Tłusty Czwartek 1-2 pączki. Najmłodsi ankietowani, do 24 roku życia częściej decydują się na 5-7 pączków. Tylko 4% Polaków deklaruje, iż w Tłusty Czwartek powstrzymają się od zjedzenia pączka. Innymi słowy, tylko jeden na 25 Polaków odmówi sobie w ten dzień odrobiny słodyczy.

Tradycja świętowania w Tłusty Czwartek sięga korzeniami czasów starożytnych Rzymian, którzy objadając się żegnali zimę, a witali wiosnę. W polskim kalendarzu to święto jest nierozerwalnie związane z kalendarzem chrześcijańskim – to ostatni czwartek poprzedzający Wielki Post. Tłusty Czwartek nazywany był też zapustami czy mięsopustem, w zależności od regionu. W Krakowie ten dzień nazwano combrowym czwartkiem, ze względu na żyjącego w XVII wieku burmistrza Combra, który wsławił się zabraniając handlu przekupkom mającym kramy na krakowskim rynku. Według legendy burmistrz zmarł w Tłusty Czwartek i tego dnia co roku krakowskie przekupki urządzały huczne zabawy na rynku. 

Bezglutenowe pączki z maliną

Składniki

  • 1/2 kg przesianej mieszanki mąk bezglutenowych,
  • 50 g świeżych drożdży, 
  • 80 g cukru,
  • 300 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 4 żółtka,
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki wódki (bezglutenowej),
  • 1 cały olejek cytrynowy,
  • tłuszcz do smażenia, np. olej,
  • szczypta soli,
  • 50 g cukru pudru do posypania,
  • ok. 80 g marmolady.


Marmolada

  • 500 g mrożonych malin,
  • ok. 150 g cukru,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny.


Sposób przygotowania

Zamrożone maliny włóż do garnka, dodaj cukier oraz sok i duś ok. 20 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Maliny przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Marmolada powinna mieć konsystencję podobną do kisielu. Drożdże rozdrób i włóż do miseczki. Dodaj 3 łyżki cukru, wymieszaj, zalej ciepłym mlekiem (1/2 szklanki) i ponownie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (30-60 minut). Białko ubij, żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i resztę mleka oraz rozczyn. Wyrób ciasto, dodaj szczyptę soli, alkohol i olejek cytrynowy. Następnie dodaj masło i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. (ok. 60 minut). Z wyrośniętego ciasta uformuj pączki z marmoladą w środku i znów odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 35-45 minut. Po wyrośnięciu, smaż pączki na rozgrzanym do ok. 170º smalcu lub oleju z 2 stron. Jasna obwódka na pączkach powstaje wtedy, gdy ciasto jest idealnie wyrośnięte (podwojone), a nie przerośnięte.

Zdjęcie i źródło: materiały prasowe


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Czwartek 23.02.2017 (aktualizacja: 2017-02-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
a w maliny na nadchodzący sezon proponuję zaopatrzyć się w http://wmalinach.pl :-) jeśli śledzisz nas na FB będziesz wiedział kiedy pojawią się w Warszawie, Lublinie, Krakowie i Trójmieście ! :)
Dodano: 2017-02-23 17:11:11 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×