Ciasto pistacjowo-czekoladowe bez pieczenia

Zobacz, co sprawia, że ten deser jest niesamowity!

iStock-577623566.jpg

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka syropu kukurydzianego,
  • 1 łyżeczka wyciągu z wanilii,
  • 1 szklanka łuskanych pistacji,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • ½ łyżeczki soli morskiej.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Cukier połącz ze śmietanką oraz syropem kukurydzianym. Od czasu do czasu mieszając, gotuj na małym ogniu. Cukier powinien się roztopić po około 10 minutach. Pod koniec gotowania, zwiększ gaz i doprowadź całość do wrzenia. Pozostaw na ogniu jeszcze przez 5 minut. Po upływie tego czasu przenieś mieszankę do miski i miksuj przez około 5 minut. Dodaj wanilię, sól oraz pistacje. Przenieś miksturę do wcześniej przygotowanej blachy i odłóż ją do zamrażalki na około 30 minut.  Czekoladę roztop i wylej ją na schłodzone ciasto, całość posypując solą morską. Ponownie włóż je do zamrażalki. Ciasto jest gotowe do pokrojenia i podania. Smacznego!

Zdjęcie: iStock


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Środa 05.04.2017 (aktualizacja: 2017-04-05)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×