Kruche ciasto ze śliwkami- najlepszy przepis w sieci!

Wyobraźcie sobie ciasto wilgotne w środku i jednocześnie przepysznie chrupkie i rozpływające się w ustach. Kwaśne i słodkie zarazem. Te wszystkie cechy ma nasze danie dnia, które Wam dzisiaj prezentujemy.

iStock_72317301_SMALL (1).jpg

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cynamonu
  • 300 g masła zimnego,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 1 kg śliwek,
  • 5 łyżek mielonych migdałów,
  • 6 łyżek cukru pudru.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę przesiej przez sitko razem z cynamonem i połącz je z proszkiem do pieczenia, zimnym masłem, cukrem, żółtkami oraz gęstą śmietaną. Wszystkie składniki poszatkuj, wymieszaj i stwórz z nich kulę, którą owiń w folię i schowaj do lodówki na około pół godziny. Śliwki umyj pod zimną bieżącą wodą, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Wymieszaj je z cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Połowę ciasta wyłóż na formie. W tym czasie możesz również włączyć piekarnik, który powinien rozgrzać się do 180 stopni. Na cieście wyłożonym na formie, przecięciem do góry, poukładaj śliwki. Na nie zetrzyj na tarce resztę ciasta. Porozdrabniaj je dodatkowo palcami. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika i piecz około 40 min. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika obsyp je cukrem pudrem dla ozdoby.

Zdjęcie: iStock


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Środa 04.10.2017 (aktualizacja: 2017-10-04)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
Cos przepis nie odzwierciedla zdjecia, na ktorym widac pod kruszonka piane z bialek..
Dodano: 2017-10-11 17:32:44 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×