Przepis na czekoladowe ciasto meksykańskie

Czasami każdy ma ochotę na chwileczkę zapomnienia. Dzisiaj proponujemy przepis na puszyste i delikatne ciasto czekoladowe w wersji meksykańskiej z dodatkiem mango lub banana.

ciasto czekoladowe.jpg

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 125 g masła,
  • 50 g kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g tartej czekolady,
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka),
  • 250 g pokrojonego w kostkę mango,
  • 50 ml wody,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do wody podgrzanej w garnku dodaj cukier, kakao i masło. Cały czas mieszając, doprowadź do całkowitego rozpuszczenia składników. Odstaw do ostudzenia. Dodaj żółtka, przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszaj, aby uzyskać gładką konsystencję. Dodaj pokruszone orzechy włoskie, tatrą czekoladę oraz pokrojone na kawałki mango (możesz zastąpić je również bananem). Ubij białka i dodaj je do masy. Piecz w piekarniku ustawionym na 170 stopni przez 50 minut.

Zdjęcie: Thinkstock


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Środa 03.08.2016 (aktualizacja: 2016-08-03)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×