Puszyste ptysie kawowe

Oryginalne połączenie smaku kremu Karpatka i aromatycznej kawy zbożowej z pewnością zaskoczy wszystkich domowników.

Ptysie kawowe.jpg

Składniki

Ciasto:  

  • 1 opakowanie Ciasta Karpatka Delecta,
  • 125 g masła,
  • 250 ml mocnej kawy zbożowej Anatol,
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)

Nadzienie:

  • 4 gruszki,
  • 1 litr soku z czarnej porzeczki,
  • 500 ml mleka,
  • 4 torebki kawy zbożowej Anatol,
  • 4 łyżki masła. 

Sposób przygotowania

Przygotuj ciasto na karpatkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamieniając wodę na napar z kawy zbożowej. Piecz je na płaskiej blaszce z wyposażenia piekarnika w temp. 220 oC przez 25−30 minut. Po upieczeniu, wytnij kółka za pomocą obręczy – po 2 na jedno ciastko. Obierz gruszki ze skórki, przekrój je na połówki i gotuję na małym ogniu w soku z czarnej porzeczki przez ok. 20 minut. Całość odcedź i odstaw do ostygnięcia. Przyrządź kawę zbożową na bazie mleka. Zawartość torebki z kremem wymieszaj w 1/3 porcji mleka, a resztę zagotuj. Do gotującego się mleka wlej krem, wymieszaj i ostudź. Miksuj chłodny krem, dodając do niego 4 łyżki masła. Upieczone ptysie nadziej kremem i przełóż gruszkami. Udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

Zdjęcie i źródło: materiały prasowe


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Sobota 30.09.2017 (aktualizacja: 2017-09-29)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×