Śliwki na gorąco z lodami crème brûlée

Niesamowity deser, który choć złożony z wielu składników jest pyszny, aromatyczny i zaskakujący. Smacznego.

Sliwki.jpg

Składniki 

  • 50 g śliwek suszonych,
  • 300 g śliwek mrożonych,  
  • laska cynamonu,
  • 3 ziarna kardamonu, 
  • laska wanilii,
  • czerwone wino,
  • miód pomarańczowy,
  • masło,
  • szkockie ciasteczka maślane Shortbread Tesco finest,
  • lody o smaku crème brûlée,
  • listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania

Miód karmelizuj z dodatkiem masła. Wrzuć rozmrożone i odsączone połówki śliwek oraz dołóż połówki śliwek suszonych. Następnie dodaj korę cynamonu, rozgnieciony kardamon oraz pół laski wanilii i podlej odrobiną czerwonego wina. Gotuj około 8 minut. Podawaj w głębokim talerzu z gałką lodów i pokruszonymi szkockimi ciastami maślanymi oraz listkiem mięty.

Zdjęcie i źródło: materiały prasowe


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Czwartek 15.12.2016 (aktualizacja: 2016-12-15)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×