Strucla makowa

Strucla z makiem nie tylko pięknie wygląda, ale równie dobrze smakuje! Zaskocz bliskich ciekawym pomysłem na pyszny deser.

Strucla makowa

Strucla makowa

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • mała puszka masy makowej z bakaliami
  • sok z ½ cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

1. Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z łyżką cukru i podgrzanym mlekiem, dodaj łyżkę mąki i odstaw rozczyn do wyrośnięcia.

2. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, dodaj do rozczynu  razem z mąką.

3. Zagnieć ciasto, wlej przestudzone stopione masło, ponownie wyrób i zostaw do wyrośnięcia.

4. Rozwałkuj ciasto, rozsmaruj na nim masę makową.

5. Zwiń struclę w rulon, owiń ją ściśle papierem do pieczenia, ułóż na blasze lub wąskiej, długiej foremce i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 min.

6. Piecz przez 50 min w temp. 210 st. C.

7. Wystudzoną udekoruj lukrem z soku z cytryny i cukru pudru oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.



Dodał(a): Karolina Kawecka , Poniedziałek 08.10.2012 (aktualizacja: 2012-10-05)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
olinkaa24
smakowicie wygląda :)
Dodano: 2012-08-16 19:49:30 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×