Tęczowy tort ze śliwką kalifornijską na Dzień Matki

Tęczowy tort będzie doskonałym wyrazem wdzięczności dla wszystkich mam.

CPB_Tort_2.jpg

Składniki


  • 210g pokrojonych śliwek kalifornijskich,
  • 100g purée ze śliwek kalifornijskich,
  • 420g mąki pszennej, 
  • 360g cukru pudru,
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia,
  • 400g niesolonego masła,
  • 390ml pełnotłustego mleka,
  • 3 średnie jajka + 3 żółtka,
  • 195g jogurtu greckiego,
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • szczypta soli,
  • barwnik do żywności- kolor według uznania,
  • 125g cukru pudru + dodatkowy do posypania,
  • jadalne kwiaty do dekoracji.


Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 170°C. W misce umieść mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, 150g masła i zblenduj do uzyskania masy o konsystencji okruszków chleba. Dodaj połowę mleka. W drugiej misce wymieszaj jajka, ekstrakt z wanilii z drugą połową mleka, dodaj do pierwszej miski i mieszaj do połączenia składników. Używając łopatki, dodaj jogurt z pokrojonymi śliwkami kalifornijskimi i wymieszaj całość. Następnie rozdziel miksturę do 6 miseczek, jeśli chcesz stworzyć sześciowarstwowy tort. Do każdej porcji dodaj niewielką ilość barwnika– od najciemniejszego do najjaśniejszego. Wysmaruj dwie 24 cm formy do ciasta, wylej do każdej z nich masę z miseczki i piecz 15-18 minut. Piecz w ten sposób pozostałe ciasta.  Po wystygnięciu, odkrój brązowe brzegi z każdego ciasta tak, żeby wszystkie miały taki sam kształt. Następnie przygotuj lukier maślany. Ubij pozostałe 250g masła z cukrem pudrem na gładką masę. Podziel na dwie części. Jedną z nich umieść w misce i pozostaw w naturalnym kolorze. Drugą część podziel jeszcze na kolejne dwie porcje i dodaj barwnik, aby uzyskać kolor od najjaśniejszego do najciemniejszego. 


Umieść pierwszy krążek ciasta na paterze, pokryj cienką warstwą naturalnego lukru maślanego, później cienka warstwa puree ze śliwek kalifornijskich i powtarzaj czynność, aż do pokrycia ostatniego krążka ciasta.  Pokryj całe ciasto cienką warstwą lukru maślanego w naturalnym kolorze i umieść w lodówce na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki, pokryj ciasto kolorowym lukrem, zaczynając od dołu– od najciemniejszego do najjaśniejszego. Udekoruj tort kwiatami, według własnego uznania. 

Zdjęcie i przepis: materiały prasowe


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Piątek 26.05.2017 (aktualizacja: 2017-05-26)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×