
Do czego wykorzystać czerniejące banany? Oto 3 pyszne i proste propozycje
Kiedy na zewnątrz jest ciepło, wszystko dojrzewa znacznie szybciej. Podobnie jest z owocami, które leżą na naszych stołach. Jeśli nie sięgniemy po nie w odpowiednim czasie staną się przejrzałe, a często także zaczną czernieć.
Tak dzieje się również z bananami. Jednak to, że pojawiają się na nich czarne plamki nie sprawia, że już do niczego się nie nadają - wręcz przeciwnie. Choć taki wygląd banana może nas odstraszać, to właśnie wtedy owoc ten ma najwięcej dobrych składników odżywczych.
Jeśli jednak nie jesteśmy w stanie zjeść na "surowo" czerniejącego banana, zamiast od razu go wyrzucać zróbmy z niego coś pysznego!
Słodkie bananowe placuszki
SKŁADNIKI:
2 dojrzałe banany
2 jajka
480 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
olej kokosowy
Zobacz też: KAKAOWE NALEŚNIKI Z KREMEM BANANOWYM
Banany należy dobrze rozgnieść w misce przy pomocy widelca. W osobnej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie dodać do nich te mokre oraz rozgniecionego banana i wymieszać na jednolite ciasto, a następnie odstawić na około 5 minut.
Rozgrzać patelnię i olej kokosowy i smażyć małe placuszki na złoty kolor z obu stron. Najlepiej podawać z innymi owocami.

Dojrzałe banany mają w sobie najwięcej witamin
LODY BANANOWE
SKŁADNIKI:
4 banany
1 cytryna
4 opakowania cukru waniliowego
250 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanych orzechów
cynamon
Zobacz też: BANANOWE MASECZKI DO TWARZY
Banany należy obrać i pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce, skropić sokiem z cytryny, a następnie zmiksować razem z cukrami waniliowymi. Następnie do masy dodać jogurt, odrobinę cynamonu oraz posiekane orzechy i dobrze wymieszać. Wszystko przełożyć do metalowej miseczki i odstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. Co pół godziny lody należy przemieszać, by pozostały puszyste.
Mus bananowo-czekoladowy
SKŁADNIKI:
2 banany
100 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietany 30%
1-2 łyżki cukru pudru
Śmietanę należy wlać do niewielkiego rondelka, dodać cukier puder i podgrzewać na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Gdy śmietana się zagotuje należy zdjąć ją z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką.
Zobacz też: DIETA MORNING BANANA - NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE
Banany należy obrać, pokroić w plastry i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać do nich rozpuszczoną czekoladę i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Gotowy mus przelać do szklanek, pozostawić do wystygnięcia i odstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować owocami i listkami mięty.
Podobają wam się nasze propozycje?
Zobacz tez:
Źródło: Milionkobiet.pl
Foto: Shutterstock.com
Dodaj komentarz
Wszystkie komentarze