Do czego wykorzystać czerniejące banany? Oto 3 pyszne i proste propozycje

Banany dojrzewają bardzo szybko. Co zrobić, kiedy stają się czarne i nie mamy ochoty jeść ich w takiej postaci? Mamy dla was 3 genialne wyjścia z takiej sytuacji, zobaczcie.

BANANY.jpg

Do czego wykorzystać czerniejące banany? Oto 3 pyszne i proste propozycje

 

Kiedy na zewnątrz jest ciepło, wszystko dojrzewa znacznie szybciej. Podobnie jest z owocami, które leżą na naszych stołach. Jeśli nie sięgniemy po nie w odpowiednim czasie staną się przejrzałe, a często także zaczną czernieć.

Tak dzieje się również z bananami. Jednak to, że pojawiają się na nich czarne plamki nie sprawia, że już do niczego się nie nadają - wręcz przeciwnie. Choć taki wygląd banana może nas odstraszać, to właśnie wtedy owoc ten ma najwięcej dobrych składników odżywczych.

Jeśli jednak nie jesteśmy w stanie zjeść na "surowo" czerniejącego banana, zamiast od razu go wyrzucać zróbmy z niego coś pysznego!

 

Słodkie bananowe placuszki

SKŁADNIKI:

2 dojrzałe banany
2 jajka
480 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
olej kokosowy

Zobacz też: KAKAOWE NALEŚNIKI Z KREMEM BANANOWYM

Banany należy dobrze rozgnieść w misce przy pomocy widelca. W osobnej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie dodać do nich te mokre oraz rozgniecionego banana i wymieszać na jednolite ciasto, a następnie odstawić na około 5 minut.

Rozgrzać patelnię i olej kokosowy i smażyć małe placuszki na złoty kolor z obu stron. Najlepiej podawać z innymi owocami.

banany.jpg

Dojrzałe banany mają w sobie najwięcej witamin

 

LODY BANANOWE

SKŁADNIKI:

4 banany
1 cytryna
4 opakowania cukru waniliowego
250 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanych orzechów
cynamon

Zobacz też: BANANOWE MASECZKI DO TWARZY 

Banany należy obrać i pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce, skropić sokiem z cytryny, a następnie zmiksować razem z cukrami waniliowymi. Następnie do masy dodać jogurt, odrobinę cynamonu oraz posiekane orzechy i dobrze wymieszać. Wszystko przełożyć do metalowej miseczki i odstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. Co pół godziny lody należy przemieszać, by pozostały puszyste.

Mus bananowo-czekoladowy

SKŁADNIKI:

2 banany
100 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietany 30%
1-2 łyżki cukru pudru

Śmietanę należy wlać do niewielkiego rondelka, dodać cukier puder i podgrzewać na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Gdy śmietana się zagotuje należy zdjąć ją z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką.

Zobacz też: DIETA MORNING BANANA - NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE 

Banany należy obrać, pokroić w plastry i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać do nich rozpuszczoną czekoladę i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Gotowy mus przelać do szklanek, pozostawić do wystygnięcia i odstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować owocami i listkami mięty.

Podobają wam się nasze propozycje? 

Zobacz tez:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Poniedziałek 31.08.2015 (aktualizacja: 2015-08-31)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×