Domowe batoniki musli. Najprostszy przepis!

Jak zrobić pyszne i zdrowe batoniki musli, które będą doskonałą przekąską? Zobaczcie nasz przepis - najprostszy z możliwych!

Domowe batoniki musli. Najprostszy przepis

Batoniki musli uchodzą za zdrową i dietetyczną przekąskę, ale tylko pod warunkiem, że przygotujemy je same, z dużą dbałością o jakość składników. Batoniki, które są powszechnie dostępne, często są "fit" tylko z nazwy. Naszpikowane ulepszaczami i słodzikami mają nieraz nawet więcej kalorii od zwykłych wafelków.

Dlatego, jeśli chcecie mieć zdrową i pożywną przekąskę polecamy - domowe batoniki musli. Znalazłyśmy taki przepis, który powinien spodobać się nawet największym leniuchom! Przygotowanie domowych batoników musli powinno zająć wam nie więcej niż 10 minut. Potem pozostanie już tylko czekać aż batoniki będzie można wyjąć z piekarnika. 

  

Zobacz też: KOKTAJL NA SZCZUPŁĄ SYLWETKĘ

SKŁADNIKI:

1 puszka skondensowanego mleka (najlepiej niesłodzonego)
100 g wiórków kokosowych
100 g pestek słonecznika
100 g pestek dyni
100 g orzechów (mogą być włoskie lub laskowe)
50 g suszonej żurawiny
50 g suszonych śliwek
100 g płatków kukurydzianych
200 g płatków owsianych
100 g otrębów zbożowych 
2 łyżki miodu

UWAGA! Podane ilości i rodzaj dodatków do domowych batoników musli należy traktować jedynie przykładowo. Powyższa wersja jest bogata, ale jeśli nie macie tych wszystkich składników - możecie dowolnie zmieniać proporcje, zgodnie z własnymi upodobaniami. 

Zobacz też: TO JEST TAKŻE FIT - PARFAIT Z PŁATKAMI

batonik-musli-2.jpg

PRZYGOTOWANIE:

  1. Otwórz puszkę z mlekiem skondensowanym i zawartość przelej do dużej miski. 
  2. Wsyp resztę składników. Przed przelaniem miodu do miski możesz do chwilę podgrzać w mikrofali - będzie lepiej się mieszał. 
  3. Wymieszaj wszystkie składniki z mlekiem i miodem i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uklep "ciasto" tak, by miało ono grubość batonika i było zwarte. 
  4. Wstaw do piekarnika na 60-75 minut i piecz w temperaturze 150 st. 
  5. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż masa wystygnie a potem potnij ją na mniejsze kawałki, wedle upodobania. 

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Środa 17.06.2015 (aktualizacja: 2015-06-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×
  • Owsiane batoniki ze śliwką kalifornijską

    Domowe batoniki

    Przedstawiamy przepis Eryka Wałkowicza na owsiane batoniki ze śliwką kalifornijską. Jednym z wielu powodów, dla których śliwki kalifornijskie są świetnym składnikiem, zawierającym jedynie… czytaj więcej

  • Fit batoniki musli

    Fit batoniki musli

    Jeśli każdego dnia w drodze do pracy sięgasz w sklepie po pierwszą lepszą przekąskę i najczęściej są to wysokokaloryczne i sztucznie słodzone batoniki, mamy dla Ciebie rewelacyjny… czytaj więcej