Domowe gofry

Gofry smakują najlepiej zaraz po upieczeniu. Ciepłe i chrupiące świetnie komponują się z bitą śmietaną i owocami. Zainwestuj w domową gofrownicę, by cieszyć się tym pysznym przysmakiem cały rok, nie tylko przy molo nad morzem!

gofry.jpg

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • sól

Przygotowanie:

  1. Mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka oraz 1/3 ilości mleka zmiksować, dolewając stopniowo resztę mleka
  2. Rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie wymieszać ją z resztą ciasta. Gofry piec przez około 6 minut.

Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również:

Ciasto piernikowe na białkach

Muffiny jabłkowe z owsianą posypką

Przez żołądek do serca


Dodał(a): Karolina Czaja , Piątek 20.04.2012 (aktualizacja: 2012-04-19)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
olinkaa24
ale mi przyszedł smak na gofry :)
Dodano: 2012-04-20 19:57:50 Zgłoś nadużycie
no name
Mmmm ale bym zjadla :D
Dodano: 2012-03-20 00:03:15 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×