Domowy dżem z agrestu

Co zrobić z agrestem? Zamknijcie go w słoiku i zatrzymajcie na czarną godzinę!

dzem-z-agrestu.jpg

Co zrobić z agrestem? Najprościej byłoby go po prostu zjeść, bubka po bubce, najeść się nim do woli. Ale jeśli czujecie już przesyt tymi owocami, możecie agrest zamknąć w słoiku i zrobić pyszny domowy dżem z agrestu, który zimą będzie jak znalazł na chrupiącą bułkę, czy jako dodatek do jogurtu lub innego deseru. 

Jeśli przygotowywanie przetworów zawsze kojarzyło ci się z dość pracochłonnym i do tego skomplikowanym zadaniem, to możesz porzucić te złe wspomnienia. Wykonanie domowego dżemu z agrestu na 10 słoików o pojemności 250 ml powinno wam zająć ok. 1,5 godziny (przy czym samo przygotowanie 30 min, a pozostałą godzinę agrest spędza w garnku).

Nasz przepis na domowy dżem z agrestu jest wolny od polepszaczy, możecie go z powodzeniem podawać dzieciom



POLECAMY: Jak zamrozić owoce na zimę? Kilka sztuczek

SKŁADNIKI (na 10 słoików po 250 ml):

1 kg agrestu
0,5 l wody
1 kg cukru

POLECAMY: Przepis na kremowy sernik z agrestem na mielonych herbatnikach

PRZYGOTOWANIE:

  1. Oczyść, umyj i osusz owoce. Pozbądź się wszystkich ogonków. 
  2. Przełóż agrest do garnka z grubym dnem, wlej wodę i gotuj aż woda w garnku zacznie się gotować, po czym zmniejsz ogień i gotuj owoce na wolnym ogniu przez 15 minut.
  3.  Po tym czasie wsyp cukier i wciąż gotuj agres na małym ogniu, cały czas mieszając, do czasu aż owoce zaczną się rozpadać (ok. 30 minut). 
  4. Wyparz słoiki - najlepiej umyj je i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 st. 
  5. Przełóż dżem do słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem na 2 minuty. Po tym czasie ustaw je wieczkiem do góry i odstaw do ostygnięcia.   
Domowy dżem z agrestu gotowy!

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Piątek 31.07.2015 (aktualizacja: 2015-07-31)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×