Dr Irena Eris Tasty Stories

Tagi:

W sobotę 16 września uroczystą kolacją „Flora i Fauna” w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój zakończyła się pierwsza część projektu TastyStories.

Ideą projektu Tasty Stories Dr Irena Eris jest przybliżenie gościom Hoteli SPA brand Dr Irena Eris oraz wszystkim sympatykom dobrej kuchni najlepszych lokalnych producentów oraz ich wyrobów. Podsumowaniem historii opowiedzianych smakiem, nawiązujących do regionu Małopolski i Beskidu Sądeckiego, były wyjątkowe wydarzenia podczas wrześniowego weekendu (15-16 IX).  Pierwszym etapem, w piątek 15 IX, byławyprawa do producentów, dzięki której goście mieli okazję zobaczyć, kim są ludzie produkujący lokalne specjały trafiające później do dań hotelowego menu. Filip Kądziołka – rybak, Jacek Nowak – pszczelarz, Krzysztof Maurer – wytwórca soków i destylatów, Tomasz i Wawrzyniec Maziejukowie – producenci serów kozich oraz Wiktor Szpak – winiarz wraz z żoną Elwirą, wszyscy oni zdobyli wielką sympatię uczestników wyprawy. Ich zaangażowanie, dbałość o jak najlepszą jakość produktów oraz serce, jakie wkładają w pracę okazały się cenną lekcją. Goście hotelowi odbyli tę wyprawę w komfortowych warunkach dzięki samochodom BMW, partnera projektu.

">

Sobota 16 września rozpoczęła się, w lobby Hotelu, od wystawnego regionalnego śniadania i prezentacji wyrobów (miodów, ryb, serów kozich, soków oraz win) bohaterów Dr Irena Eris Tasty Stories. Ze swoimi pysznymi domowymi wyrobami (ciastami i innymi wypiekami, sałatkami, żurkiem, różnymi smakowitymi pastami oraz z sezonową lokalną specjalnością – rydzami), dołączyło również Towarzystwo z Beskidu Niskiego – grupa fantastycznych ludzi, właścicieli okolicznych gospodarstw agroturystycznych.

Zwieńczeniem wydarzenia była wydana wieczorem Kolacja „Flora i Fauna”.

Aby lokalne specjały pokazać w nowy, nieoczywisty sposób, Janusz Myjak, szef kuchni Restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój, zaprosił do współpracy przy tym projekcie dwóch wybitnych szefów kuchni spoza beskidzkiego regionu. I tak zaproszenie Janusza przyjęli: Marcin Filipkiewicz z Restauracji Copernicus z Krakowa oraz Jacek Grochowina z warszawskiej Restauracji Nolita.

Podczas wieczoru, Gościom zaserwowano dziewięciodaniowe menu. Wśród wszystkich potraw, tak entuzjastycznie przyjętych przez biesiadników, szczególne uznanie zdobyły - jesiotr z selerem, śliwkami i pęczakiem (J. Myjak),  faszerowany grzybami pieczony w soli pstrąg z oliwą z pietruszki (M. Filipkiewicz) oraz jeleń z gołąbkiem i buraczkami (J. Grochowina). O winach, dobranych specjalnie do dań, oraz o koniaku podanym jako digestif opowiadał z pasją sommelier Krzysztof Królczyk z wineonline.pl. Uczestnicy kolacji mieli też okazję zobaczyć filmowe portrety producentów i przypomnieć sobie miłe chwile spędzone w ich gospodarstwach podczas piątkowej wycieczki. Nastrojowa dekoracja stołu oraz aranżacja polany przed Hotelem, nawiązująca do ostatnich dni lata, jak i otaczających Krynicę gór, była dziełem partnera projektu – magazynu Weranda. Elegancką zastawę stołową zapewniła firma Gastro Magic, zaś szefów kuchni oraz pomagające im grono kucharzy ubrał Cheman.

Wszyscy goście byli oczarowani bohaterami wieczoru: producentami - ludźmi, którzy umiejętnie czerpią z bogactwa ziemi beskidzkiej oraz szefami kuchni, którzy z szacunkiem komponują wyśmienite dania oddające lokalną naturę produktów. Perfekcyjny serwis, tak ważny dla każdej ekskluzywnej kolacji, zawdzięczamy kelnerom Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój pod wodzą Łukasza Okuniewicza, który przyjechał do Krynicy specjalnie na ten wieczór.


Organizatorzy dziękują serdecznie wszystkim osobom, które przyczyniły się do sukcesu Kolacji „Flora i Fauna” oraz zapraszają na drugie wydarzenie w ramach projektu Dr Irena Eris Tasty Stories – wyjątkowy weekend z Kolacją „Sielanka” w Hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich już 21 października 2017r.


www.DrIrenaErisTastyStories.com


Dodał(a): Izabela Popko , Piątek 29.09.2017 (aktualizacja: 2017-10-06)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar