Dyniowe gnocchi z ricottą i szałwią

Nie wiecie do czego wykorzystać dynię? Mamy dla was kolejną pyszną propozycję, zobaczcie.

dyniowe gnocchi.jpg

Dyniowe gnocchi z ricottą i szałwią

Gnochi to dość proste i smaczne danie, które warto umieścić w swoim menu. Tym razem mamy dla was jesienną wersję, gdzie głównym składnikiem jest dynia. Oto przepis, który z pewnością przypadnie wam do gustu.

SKŁADNIKI:

500 g dyni
1 cebula
2 czerwone papryki
250 g sera ricotta
200 g mąki
1 jajko
3 łyżki posiekanej świeżej szałwii
30 g parmezanu
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Paprykę, cebulę należy pokroić na połówki oraz dynię pokrojoną w dość dużą kostkę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

2. Cebulę oraz paprykę przełożyć do blendera, dodać oliwy i zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą.

3. Dynię po delikatnym przestygnięciu rozgnieść na puree, dodać ser ricotta, posiekaną szałwię, jajko oraz parmezan i mieszać. Stopniowo dodawać mąkę, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.

4. Ciasto na oprószonej mąką stolnicy podzielić na mniejsze części i z każdej utworzyć wałek, a następnie podzielić na kawałki o około 2 cm długości. Odstawić przygotowane gnocci na około 1-2 godziny, by przeschły nieco w temperaturze pokojowej.

5. W garnku nastawić wodę, kiedy zacznie wrzeć wrzucać, po około 10 kawałków ciasta i gotować kilka minut, aż zaczną wypływać. Można ułożyć je na papierowym ręczniku, by ociekły z wody Podawać udekorowane listkami świeżej mięty i posypane startym parmezanem.

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Piątek 23.10.2015 (aktualizacja: 2015-10-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×