Dżem z dyni i pomarańczy

Przepis na przepyszny dżem, który będzie świetnym dodatkiem do chrupiącej bułki.

dzem-dyniowo-pomaranczowy.jpgJeśli znudziły wam się już zupy krem z dyni i nie macie pomysłu jak wykorzystać to typowo jesienne warzywo, to mamy dla was prosty przepis na pyszny dżem domowej roboty. Zimą będzie jak znalazł na śniadanie czy kolację do chrupiącej bułkę albo jako dodatek do jogurtu lub innego deseru. 

Przygotowanie takiego dżemu sprowadza się głównie do obrania składników i wrzucenia ich do wielkiego gara. A potem czekania i gotowania przez dość długi czas, dlatego jeśli planujecie zrobić taką konfiturę, postarajcie się rozpocząć prace nad nią w taki dzień, który zamierzacie spędzić głównie w domu.   

 POLECAMY: Jak zamrozić owoce na zimę? Kilka sztuczek

Nasz przepis na domowy dżem z dynią i pomarańczami nie zawiera konserwantów, dlatego możecie go z powodzeniem podawać dzieciom. Pod warunkiem, że nie mają uczulenia na cytrusy i zmodyfikujesz trochę przepis - dodając trochę mniej cukru lub zastępując go jakimś zdrowym odpowiednikiem. Sama dynia jest bardzo polecana dzieciom, pojawia się w zaleceniach żywieniowych już od 5 miesiąca. 

SKŁADNIKI (na 5 niedużych słoików):

1,5 kg obranej dyni
4 pomarańcze
1 cytryna
1 szklanka cukru
1 łyżeczka imbiru
0,5 łyżeczki cynamonu

POLECAMY: Koktajle z dynią, które musisz wypróbować tej jesieni

PRZYGOTOWANIE:

  1. Oczyść, umyj i osusz dynię. Wydrąż środek i pokrój na mniejsze kawałki. Usuń pestki. Zetrzyj cząstki dyni na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę. 
  2. Przełóż starkowaną dynię do garnka - najlepiej z grubym dnem, zasyp cukrem i pozostaw na ok. 2 godz. 
  3. Obierz pomarańcze i cytrynę i pokrój je w drobne kawałki. Dodaj do garnka z dynią. Dosyp przyprawy i dokładnie wymieszaj. 
  4. Zagotuj dynię w garnku z dodatkami i gotuj na wolnym ogniu, aż sok z dyni wyparuje i cała mikstura rzybierze papkowatą konsystencję. 
  5. Wyparz słoiki - najlepiej umyj je i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 st. 
  6. Przełóż dżem do słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem na 2 minuty. Po tym czasie ustaw je wieczkiem do góry i odstaw do ostygnięcia.   

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Wtorek 06.10.2015 (aktualizacja: 2015-10-06)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×