Fantazja na temat grillowanych jabłek z lodami

Grillowane jabłka najlepiej smakują w parze z lodami Carte d'Or Vanilla. Wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się na własnej skórze jak jest w siódmym niebie.

lody

Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki dla 2 osób

1 jabłko, np. antonówka lub cortland
2 gałki lodów Carte d’Or Vanilla
pół szklanki płatków migdałów
pół szklanki rodzynek
1 łyżka miodu
1 cytryna
świeże liście mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:


Przekrój jabłko na pół i usuń z jego środka nasiona. Ułóż połówki w rozgrzanym do temperatury 220˚C piekarniku lub na grillu płaską częścią do kraty i piecz przez 5 minut. Przypieczone części jabłka skrop następnie sokiem z cytryny, po czym za pomocą łyżeczki delikatnie wyjmij z nich miąższ i wymieszaj z migdałami, rodzynkami oraz miodem. Słodką mieszanką wypełnij wydrążone połówki, które - tym razem odwrotną stroną - włóż jeszcze na 3 minuty do piekarnika lub połóż na grillu.             


lody waniliowe duze.jpg lody waniliowe małe.jpg

Sposób podania: Po przełożeniu na talerzyki dodaj lody tworzone wyłącznie z najszlachetniejszych składników, czyli Carte d’Or Vanilla z wanilią z Madagaskaru i udekoruj całość liśćmi mięty. To tyle! Teraz pozostaje już tylko rozkoszować się wyśmienitym ciepło-zimnym lodowym deserem.

Zobacz inne sposoby na przygotowanie świątecznego deseru z lodami w roli głównej.




Dodał(a): Marcelina Romańska , Wtorek 27.12.2011 (aktualizacja: 2011-12-27)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
basia4ab
Jeszcze takiego sposobu na lody nie miałam,muszę spróbować zrobić.Jabłka owszem lubię bardzo pieczone w piekarniku.Są pyszne a dopiero z lodami, wyobrażam sobie już ten smak.
Dodano: 2011-12-05 10:50:13 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×