Francuski suflet serowy

Suflet serowy do smaczne i wykwintne danie, które na pewno zasmakuje Tobie i Twoim najbliższym. Zobacz jak przygotować ten francuski przysmak.

Francuski suflet serowy

Francuski suflet serowy

Suflet kojarzy nam się raczej ze słodkimi smakami. Jednak nie musi tak być! Oto propozycja na pyszny serowy suflet, który może być dodatkiem, ale także samodzielnym daniem. Niezależnie od tego, czy podasz go solo, czy w otoczeniu innych pyszności, z pewnością zasmakuje Tobie i twoim najbliższym.

SKŁADNIKI:

5 jajek
30 g masła
250 ml mleka
30 g mąki pszennej
150 g sera comté
sól
pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Z przygotowanych jaj należy oddzielić do osobnych miseczek białka od żółtek.

2. Kolejnym etapem jest starcie przygotowanego sera na tarce.

3. Następnie należy przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić na patelni tak, by się nie przypaliło i ciągle mieszając dodajemy mąkę małymi porcjami. Kiedy na patelni utworzy nam się już masa należy wlać mleko, mieszać na małym ogniu, aż utworzy się gładki sos i doprawić pieprzem oraz solą.

4. Beszamel należy zdjąć z ognia i dodać do niego oddzielone wcześniej żółtka, utrzeć na gadką masę, dosypać ser i wszystko razem wymieszać.

5. Ubić pianę z białek, dodać do przygotowanej masy i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać, aż wszystko się dobrze połączy.

6. Gotową masę rozlać do kokilek wysmarowanych masłem, lub jednego większego naczynia żaroodpornego.

7. Suflet należy piec przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.

 Zobacz też: SUFLET Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Czwartek 27.11.2014 (aktualizacja: 2014-11-27)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×