Frittata

Frittata, czyli proste danie na bazie jajek, to idealna propozycja dla osób, które lubią dobrze zjeść, ale nie przepadają za godzinami spędzonymi w kuchni.

Frittata

Frittata

 Składniki:

  • czerwona cebula
  • 600 g dyniowatych (patison, cukinia lub dynia olbrzymia)
  • łyżka oleju
  • kilka gałązek świeżych ziół (szałwia, oregano, estragon)
  • 6 dużych jajek
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w piórka, miąższ patisona, dyni lub cukinii – w kostkę, zioła posiekaj. Jajka rozkłóć, przypraw solą i pieprzem. W wysokiej patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, dodaj warzywa, smaż chwilę razem, zalej jajkami, dodaj zioła i starty parmezan. Smaż na niedużym ogniu, żeby omlet dokładnie ściął się pod spodem.

 2. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C, przełóż omlet do piekarnika (na wysoką półkę), piecz, aż zetnie się wierzch (5-6 min). Podawaj z sałatą. RADA: Jeśli patelnia nie mieści się do piekarnika, delikatnie zsuń ścięty omlet na talerz, przykryj patelnią, odwróć do góry nogami. I usmaż drugą stronę frittaty.

Przygotowanie: 25 minut

4 porcje

Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również:

Rolada szpinakowa

Włoski specjał: pasta z dynią

Pizza ze szparagami



Dodał(a): Katarzyna Kowalewska , Środa 25.07.2012 (aktualizacja: 2012-08-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×